Spisateljica Vedrana Rudan misli kao Beljak, ali govori u Srbiji: Tito nije pobio dovoljno idiota. Doduše, nikad ne možeš pobiti dovoljno idiota

Spisateljica Vedrana Rudan u razgovoru za srbijanski Kurir dotaknula se i odnosa prema bivšoj državi, citirajući famozne izjave Kreše Beljaka.

Pisali ste ovih dana – nimalo blago – o Hrvatskoj uoči njenog tridesetog rođendana. Je li sve baš tako crno kod vas u državi, za koju kažete da je „otkako se rodila – kriminalna organizacija“?

– Nikad građanima Hrvatske nije bilo jasnije koliko je ovo u čemu živimo odvratna kloaka u kojoj se kriminalci međusobno bore za položaje, nekretnine, status, lovu, lovu, lovu. Pritom su besramni, i ne trude se sakriti svoje zločine. Preziru nas. Trenutno ovdje ne postoji nijedan političar kome normalan čovjek ne bi poželio pljunuti u lice. Hadezeovci su omraženiji jer su na vlasti, pa mogu više krasti. Takozvana opozicija manje krade jer ima manje prilika. Na idućim će izborima HDZ izgubiti, zamijenit će ih novi-stari lopovi.

Moramo se ovdje dotaći Jugoslavije. Da li i dalje žalite za njom?

– Ne žalim za Jugoslavijom, ja danas mnogo bolje živim nego pred četrdeset godina. Jugoslavija nikad nije bila „moja“ zemlja. Živjela sam u Opatiji i Rijeci, u dijelu zemlje koji je bio i ostao poseban. Beograd nije bio „moj“ grad, ni Zagreb. Živjeli smo u prekrasnom kraju, ceste su bile loše, automobil nije baš imao svatko, moji primorci nisu pokazivali neki interes da upoznaju svoju domovinu. Jugoslaviju nisam doživljavala „svojom“. Upoznala sam je nakon što su je ubili. Kad pomislim na Jugoslaviju, sjetim se onoga što je bilo dobro. Imali smo pravo na zdravlje, krov nad glavom, obrazovanje, posao. Klasne razlike nisu bile ovako velike. U istoj zgradi živjeli su suci, liječnici i čistačice. Nismo znali što je kriminal. Jugoslavija je bila američki projekt, nekakva tampon-zona između Istoka i Zapada. Bili smo slobodniji nego oni na Istoku, živjeli smo u manjem stresu nego oni na Zapadu.

Čujete vjerojatno priče da Jugoslavija nije valjala jer nije bilo slobode i demokracije.

– Svatko normalan zna da sloboda ne postoji nigdje na svijetu, a demokracija sigurno nije „vladavina naroda“. Dok smo bili u Jugoslaviji, većina nas nije se bavila borbom za slobodu. Živjeli smo svoje male živote i nadali se da će se Jugoslavija raspasti sama od sebe i da će biti bolje kad nam pravila života ne bude krojila partija. Nitko normalan nije očekivao ovakav rasplet. Život u stravi i užasu i neviđenoj bijedi. Nema čovjeka koji, kad se ujutro probudi u nečemu što se zove Hrvatska, ne poželi pobjeći glavom bez obzira. Mi stari u prošlost, mladi u Irsku, Njemačku, Švedsku…

Priznajete li da se i danas divite nekadašnjem predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, za kojeg, kako kažete, znate koliko je bio veliki. U čemu je bila njegova veličina?

– Danas Josipa Broza Tita kriminalci koji vladaju našim prostorima žele po svaku cijenu svrstati među najgore svjetske zločince. Naravno da on, danas vidimo kakvi sve divljaci haraju regionom, nije mogao držati vlast u rukama i biti milosti pun. Ubijao je svoje protivnike, slao ih na Goli otok, igrao igru s Amerikancima, Rusima. Dok je on bio šef, Jadranskim morem nisu plovile američke podmornice. Nedavno je jedan naš ribar ulovio u mrežu nešto nepoznato. Amerikanci su od njega otkupili to nešto, novinarima je rečeno da Amerikance pitaju što je to. Naš ministar obrane – čovjek koji nije u stanju izreći prostu rečenicu na hrvatskom jeziku tako da ga svi Hrvati i Hrvatice razumiju, čovjek ima dojam da je jadnik retardiran – pojma nema tko roni u našem moru. Uspoređivati s Titom ove naše polupismene kriminalce, ubojice i bahate neznalice besmisleno je.

A gdje je Tito pogriješio?

– Reći ću ono što je rekao jedan naš političar kome ovdje trenutno svi rade o glavi. Nije pobio dovoljno idiota. Doduše, nikad ne možeš pobiti dovoljno idiota. Opraštam mu sve grijehe.

Ne vjerujete u demokraciju. Kako onda zovete ovaj sustav u kojem živimo?

– Živimo u vremenu terorizacije. Živimo u vremenu laži. Nekolicina bogatih upravlja kuglom zemaljskom, ostali robijaju.

Cijeli intervju je OVDJE.

Crveni fašist Beljak sad se pokušava oprati od žala za premalo likvidacija Hrvata za vrijeme totalitarizma

Branitelji najavili prosvjed u Samoboru, psihijatar Vukušić: U Hrvatskoj vlada atmosfera „građanskog rata bez pucanja“

Facebook Komentari