5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nutricionist pojašnjava zašto određene namirnice mogu dovesti do debljanja, te navodi slične...

Nutricionist pojašnjava zašto određene namirnice mogu dovesti do debljanja, te navodi slične zamjene

Nutricionist pojašnjava zašto određene namirnice mogu dovesti do debljanja, te navodi slične zamjene.

Ne postoji jednak zakon za svaku osobu kada je u pitanju gubitak kilograma, ali prema pisanju nove studije provedene na George Washington University, određene namirnice su ipak povezanije sa nakupljanjem kilograma, piše Cynthia Sass, klinički nutricionist.

Evo nekoliko namirnica kojima možete zamijeniti “loše”

Čips od krumpira

Krumpir, ulje i sol su tri namirnice od kojih se radi čips, problem je u ulju koje se nalazi u čipsu u vrećici. Puno je omega 6 masnih kiselina iz ulja koja se koriste za prženje, a sva su povezana s nastajanjem upalnih stanja. Prženje na visokim temperaturama također potiče stvaranje određenih kemikalija koje se povezuju s rizikom od razvoja raka.

Za zdraviju verziju, napravite sami čips (od krumpira, kelja…) i pržite ga u maslinovom ulju na nižoj temperaturi te kontrolirajte količinu soli.

Slatki napitci

Napici kojima je dodano umjetno sladilo nisu ništa bolji za vaš struk. Najbolje bi bilo, ako ste na dijeti, odbaciti bilo kakve slatke napitke, a ako baš volite gazirana pića, obogatite gaziranu vodu voćem, piše Ordinacija.hr.

Slatkiši

Nikako od vas ne možemo tražiti da cijeli život izbjegavate slatkiše, ali jasno je da bi se konzumacija trebala svesti naminimum za opće zdravlje ili i željenu liniju. Prema pisanju American Heart Association, žene bi trebale konzumirati maksimalno 6 žličica šećera (ukupno iz svih konzumiranih namirnica i napitaka), a muškarci ne više od 9.

Kako biste smanjili unos, ograničite konzumaciju omiljenih slatkiša na dva dana u tjednu, a kroz ostale dane uvijek uz sebe imajte par kockica tamne čokolade kako biste zadovoljili želju.

Crveno meso

Namirnice životinjskog podrijetla, pogotovo crveno meso, predstavljaju jedan od najvećih izvora zasićenih masti u našoj prehrani. Ako sa svog tjednog jelovnika na samo nekoliko dana uklonite govedinu, svinjetinu, perad ili janjetinu, možete znatno smanjiti svoj rizik od bolesti srca i krvnih žila ili pak određenih vrsta raka. Mesu se dodaju kemijski aditivi kako bi ono dulje vremena bilo svježe i ispravno za konzumaciju.

Zamijenite ga bijelim mesom ili ribom, a najbolje bi bilo, ako pazite na kilograme, u prehranu unijeti leću ili grašak.

Najnovije

Još iz rubrike