Milinović o Kujundžiću: Rekao bi Einstein ‘lakše je razbiti atom, nego percepciju’

O smjeni Milana Kujundžiča i sektoru zdravstva u Novom danu na N1 razgovarali su s bivšim ministrom zdravstva Darkom Milinovićem.

Što se tiče smjene bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, Milinović smatra kako je problem u jednom dijelu u negativnoj percepciji javnosti, ali i u činjenici kako su se gomilali neriješeni problemi u zdravstvenom sektoru.

“Rekao bi Einstein ‘lakše je razbiti atom, nego percepciju’. Dakle, mog kolegu i bivšeg ministra je u zadnje vrijeme pogotovo – da se slikovito izrazim – glave stajala jedna negativna slika, percepcija.”

Negativna percepcija javnosti i nagomilani problemi u zdravstvu

“Dakle, ne možemo reći da nije bilo dobrih poteza, ali i nekakvi problemi u zdravstvenom sustavu su se u protekle tri godine gomilali. Jedan od najvećih problema je i ta financijska nestabilnost zdravstvenog sustava, dug od 7,8 milijardi kuna te negativna percepcija javnosti”, kazao je Milinović.

Istaknuo je Milinović i kako smatra da je sve bilo po zakonu, ali kako ‘core business’ dvoje liječnika (Milana Kujundžića i njegove supruge) ne može biti građevinska firma.

“Ali puno je tu stvari koje su utjecale. Jedna od njih – supruga bivšeg ministra ima građevinsku firmu. Ne možemo reći da je ‘core business’ dvaju liječnika građevinska firma. Pa onda likvidacija firme, pa kupovina stana od te firme. Dakle, tu je puno detalja.

Premda ja, duboko u sebi, smatram da tu nema ništa što krši zakon. Mislim, da je tu sve zakonito, ali još ću jednom reći – percepcija je stvorena da ministar mora otići.”

Što se tiče novog ministra zdravstva, Milinović smatra da će on biti više tehnički ministar, budući da nema ni puno vremena, ali kaže da će puno značiti ako uspije riješiti dva akutna problema tog sektora, a to su problem plaća i prekovremenog rada zdravstvenih radnika te liste čekanja.

“Novi ministar neće imati puno mogućnosti pokazati svoju sposobnost. Ako riješi problem plaća kolega u zdravstvenom sustavu, on je napravio puno. Ako uspije bar donekle riješiti liste čekanja, puno je napravio. Eto, to su nekakva dva prioriteta.

Mislim da će dobro odraditi svoj mandat”, kazao je Milinović.

Čija je odgovornost provjeravanja ministara? Milinović smatra da je to osobna odgovornost svakog ministra. Kako kaže, premijer trenutačno niti nema zakonsku polugu da provjerava ministra te bi svatko ponaosob premijera trebao upoznati s potencijalnim problematičnim situacijama.

“Ja bih rekao da je to osobna odgovornost. Karikiram sada, ali ako ja dobijem ponudu da budem ministar, onda je red da ja premijeru kažem sve svoje eventualne slabosti koje mogu utjecati na to da se o meni i Vladi stvori loša percepcija.”

“U ovom današnjem trenutku kada nema zakonske obveze provjere ministara, mislim da je to osobna odgovornost svakog od onoga tko se prihvati ministarske funkcije. Premijer bi zapravo radio protuzakonito da službama da nalog da provjere nekoga ako mu to zakon ne dopušta”, istaknuo je Milinović.

Za kraj je još samo kratko prokomentirao kako je stanje u zdravstvu danas lošije nego kada je on bio ministar.

Facebook Komentari