Australci su pretekli Kineze i ostatak svijeta u laboratorijskom uzgoju novog korona virusa i potencijalne proizvodnje cjepiva protiv njega

Zamjenik ravnatelja Instituta Peter Doherty dr. Mike Catton (desno) na fotografiji sa specijalistom klinike Benom Smithom.

Znanstveni tim lijenika iz Austrlije objavio je danas da su uspješno u laboratoriju uzgojili verziju novog korona virusa, što je prvi uzgojeni virus izvan Narodne Republike Kine, te su kazali kako će podijeliti Svjetskoj zdrastvenoj organizaciji – WHO i znanstvenicima uzorke korona virusa, čime će pridonijeti bržem razvijanju cjepiva.

Istraživački tim Instituta Peter Doherty za infekcije i imunitet u Melbourneu rekao je da će podijeliti uzorak koji su izolirali od zaraženog pacijenta s WHO-om i laboratorijima diljem svijeta.

» Ovo je korak naprijed, to je djelić slagalice koji smo sastavili «, rekao je zamjenik ravnatelja instituta i direktor Victorian Infectious Diseases Reference Laboratory (VIDRL), dr. Mike Catton novinarima, napomenuvši da ovo otkriće za sada neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa.

Virus, koji uzrokuje simptome nalik gripi, pojavio se u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei krajem 2019. godine, tri mjeseca poslije nego li su američki liječnici sproveli veliko istraživanje ovog tipa korona virusa i računalnu simulacija na prestižnom svjetskom i američkom medicinskom centru John Hopkins Hospital, koja je pokazala da bi ovaj virus godišnje po svijetu i u NR Kini mogao ubiti i do 65 milijuna ljudi, ukoliko kinesko zdravstvo i Svjetska zdrastvena organizacija – WHO ne uspiju zaustaviti uznapredovalu epidemiju koja vrlo lako može preći u opasnu pandemiju svjetskih razmjera.

Od tada se većina pokrajine Hubei, koja ima stanovnika otprilike kao Italija, nalazi u strogoj karanteni. Ipak, virus se proširio na brojne azijske zemlje, Australiju, SAD, Kanadu, sr Njemačku i na Francusku. Laboratorij u Narodnoj Republici Kini već je uspješno uzgojio virus, ali su objavili samo sekvencu genoma virusa, što je nedostatno za poizvodnju učinkovitog cjepiva, prenosi američka televizijska mreža ABC.

Profesorica Raina Maclntyre, koja vodi istraživački program o biosigurnosti na Institutu Kirby, rekla je da će stvaranje i dijeljenje uzorka virusa ubrzati razvoj potencijalnih cjepiva jer će lijekovi moći biti testirani na životinjama.

» Više ljudi može kultivirati virus, mogu koristiti saznanja da razviju lijekove, cjepiva i bolje karakteriziraju prirodu virusa i načine prenošenja «, rekla je profesorica Raina Maclntyre za britansku novinsku agenciju REUTERS.

Također, otkriće australskih znanstvenika omogućava test na antitijela i detektiranje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome, objavio je australijski Institut Peter Doherty.

Ukupno su 132 osobe umrle u Kini od koronavirusa, a potvrđena su 5974 slučaja zaraze, objavile su jučer kineske vlasti, no kliničar Gabriel Matthew Leung, dekan Medicinskog fakulteta Li Ka Shing Sveučilišta u Hong Kongu demantira vlasti NR Kine, smatrajući da svjesno lažu te je rekao kako je istraživanje njegova tima pokazalo da je broj oboljelih vjerojatno bliže 25.000, dok bi u fazi inkubacije, u kojoj još nema simptoma, moglo biti oko 44.000 ljudi. Hong Kong je do sad potvrdio osam oboljelih.

Gabriel Matthew Leung, koji savjetuje vladu Hong Konga u pripremama za tu bolest, rekao je kako njegov tim očekuje da će se broj zaraženih ‘udvostručavati svakih šest dana ako izostane bilo kakva javnozdravstvena intervencija’.

Nacionalne vlasti diljem svijeta pozvao je da što je moguće prije poduzmu ‘drakonske’ mjere kako bi se ograničilo kretanje stanovništva. ‘Moramo se pripremiti da bi se ta epidemija mogla pretvoriti u svjetsku’, upozorio je Gabriel Matthew Leung, a prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

Virus se prenosi kašljanjem i kihanjem, a inkubacijski period traje do 14 dana.

Institut Peter Dohety zajednička je ustanova Sveučilišta u Melbourneu i Kraljevske bolnice Melbourne (Royal Melbourne Hospital), dok Institut Kirby djeluje unutar Sveučilišta Novi Južni Wales te je očito kako su Australci već sad pretekli Kineze i ostatak svijeta u laboratorijskom uzgoju novog korona virusa te potencijalne proizvodnje cjepiva protiv njega. (Theo Ljubić, BBC News, REUTERS, ABC)

Facebook Komentari