Iskusni pilot HRZ-a o padu Kiowa Warriora: Ne postoje “bezazleni” letovi; Sudbina je htjela da u vašem pješčanom satu nema više pijeska

Foto: Ivan Selak, fb

Ivan Selak, iskusni pilot HRZ-a objavio je na društvenoj mreži post koji prenosimo u cijelosti:

“Posao pilota je zahtjevan, složen, težak, riskantan ali i nadasve zanimljiv jer je nesvakidašnji, jer je interesantan, jer je sve samo ne dosadan.

Kad kažem riskantan mogao sam reći i opasan, ali to je preteška riječ jer se radi ipak o prihvatljivom riziku ili eto o prihvatljivoj opasnosti pa je onda i posao pilota sam po sebi prihvatljiv kao i dosta drugih zanimanja koja u sebi donose neku dozu rizika (prihvatljivog).

Posao vojnog pilota je još malo više, on predstavlja i izazov, on traži posvećenost, on traži vjeru u sebe i svoje kolege, on daje puno, ali puno i uzima…. ovo je taj slučaj, ovo je taj trenutak.

On uzima ljudski život. Na svu sreću to je rijetko, na žalost to je mogućnost koja se događala, koja se događa i koja će se opet dogoditi. Koliko god mi lamentirali oko toga, pitanje nije da li nego kada će se dogoditi. Tako je kod nas, tako je i biti će u svim zrakoplovstvima svijeta. Ovaj put otišla su dva čovjeka, Marin i Tomislav. Vrhunski piloti, posvećeni svom poslu, zaljubljenici svog poziva, vješti i sposobni pripadnici HRZ.

Postoje trenutci u kojima ne postoji objašnjenje, ne postoji niti će postojati konačan i istinit zaključak. U kojem ćeš moći reći “e bilo je zato…”. Ovakvih slučajeva nagledah se u životu, ne jednom, ne dvaput, bilo je i malo previše puta. Jednostavno neobjašnjivo.

Pravo je svakoga iznijeti mišljenje ali pričati o nekakvim teorijama zavjere tipa jedno ili dvomotorni, o napuhavajućim plovcima, o opremi , o… ma dajte ljudi, eto nek ti otkaže repni rotor (transmisija), ma možeš imati 5 motora, ili hoće li ti plovci pomoći ako iz nekog razloga udariš sa 200km/h u more, nema tu zavjere, nema tu zakulisnih igara, nema tu i neće tu nikada biti jednoznačnog objašnjenja.

U ovom poslu je to nažalost i opcija, ovaj put se dogodila, posljedice su strašne, ali to je onaj prihvatljivi rizik s kojim se svaki vojni pilot mora pomiriti i biti svjestan da stvari mogu krenuti i po zlu čak i kada letiš “samo” od točke A do točke B, kada letiš i eto neke potpuno “bezazlene” letove.

I jedina pouka iz ovog strašnog događaja je upravo to, nema i ne postoje “bezazleni” letovi, nema toga, to ne postoji. Let započinje puno prije sjedanja u kabinu, a završava, nakon gašenja motora i izlaska van letjelice (nekad ni to-drugi put o tome). Marine i Tomislave, kao vaš stariji kolega hvala vam za svaki vaš trenutak proveden u vašoj želji da nastavite putem naših vitezova-pilota koji su dali svoj život za ovu zemlju, za ovu zastavu, za ovu slobodu. Na žalost sudbina je htjela drukčije.

I jedino je ona suvislo objašnjenje. Sudbina je htjela da u vašem pješčanom satu nema više pijeska. Sada ćete u bezvremenskim nebeskim prostranstvima upoznati Vuleta, Marka, Antuna, Miroslava, Rudija, Meša… i ostale junake ove lijepe zemlje . A vašim obiteljima, vašim najmilijima, znam da je njima užasno, da im je najteže, izražavam najdublju i iskrenu sućut…?? Kolege naše počivajte u miru ili letite beskrajem, vječna vam hvala..????, napisao je Selak.

Facebook Komentari