Zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi uzrok pada

Na području otoka Zlarina i Zablaća tijekom trenažnog leta došlo do pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U nesreći je poginuo pilot, a za drugim se pilotom traga. U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku MORH je održao press konferenciju, prenosi N1.

Press konferenciju održali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

“Izražavam sućut obitelji našeg poginulog pilota”, kazao je Krstičević. “Razlog pada je za sada neutvrđen”, rekao je ministar.

O događaju izvijestio je premijera i predsjednicu.

“U more je iz zasad neutvrđenog razloga došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade. Jedan pilot je pronađen i nažalost je preminuo. U međuvremenu intenzivno tragamo za drugim pilotom”, rekao je Krstičević.

“Nakon konferencije načelnik Glavnog stožera i ja posjetit ćemo obitelj”, najavio je Krstičević.

Riječ je uzeo načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov. Izrazio je sućut.

“Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi uzrok pada”, rekao je Šundov.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec kazao je: “Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2.500 sati naleta, a mlađi 1.500”, rekao je.

Podsjetimo, danas je na području otoka Zlarina i Zablaća tijekom trenažnog leta došlo do pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom trenažnog leta koji je započeo u 10,30 sati.

MORH je potvrdio da je pronađeno tijelo pilota helikoptera. Za drugim članom posade u tijeku je intenzivna potraga, prenosi N1.

MORH potvrdio: Helikopter pao u more kod Zlarina, jedan pilot poginuo, za drugim se traga

Facebook Komentari