Milanović: To nije stvar samo ministra Kujundžića, tu ima previše dužnosnika koji krivo ispunjavaju imovinske kartice

Izabrani predsjednik države Zoran Milanović svjedočio je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice.

Nakon svjedočenja dao je izjavu za javnost.

“Nažalost, sustav isplate Dnevnica u Vladi je bio takav da je omogućavao onima koji su imali uvid u sustav omogući isplate milijuna kuna. Čuli ste moje svjedočenje i iz njega možete sve zaključiti”, rekao je Milanović.

Upitan o tome čiji su potpisi na spornim nalozima, kazao je kako će to ustanoviti sud.

O slučaju Kujundžić

“Previše je toga bilo u zadnje dvije godine. Ne mislim samo na ministra Kujundžića. Vlada mora biti političko tijelo sastavljeno od ljudi koji imaju određenu političku težinu, ugled, utjecaj u političkoj organizaciji koja ih postavlja na ta mjesta. Ukoliko je Vlada previše tehnička, onda imamo probleme”, kazao je komentirajući slučaj s aferom Milana Kujundžića.

“To nije stvar samo ministra Kujundžića, tu ima previše dužnosnika koji krivo ispunjavaju imovinske kartice. Kada govorimo o ispunjavanju imovinske kartice, taj proces je u Europskom parlamentu puno fleksibilniji”, ističe Milanović.

Međutim, Milanović kaže kako sustav ispunjavanja imovinskih kartice treba biti rigorozan i kako treba promatrati iz koje sfere dolaze osobe koje krivo ispunjavanju imovinske kartice.

O savjetnicima

“Bit će malo savjetnika. Ne radi uštede. Ne želim parirati Vladi u svakoj sferi njezine nadležnosti”, smatra Milanović.

Upitan je li Lozančić pristao, rekao je kako razgovaraju.

“Savjetnik za nacionalnu sigurnost mora postojati. Ovo drugo je pokazatelj stremljenja predsjednika društva. Neću imati savjetnika za društvene djelatnosti. To je kao da glumiš da imaš potpredsjednika Vlade za sferu za koju nisi nadležan”, rekao je Milanović.

O inauguraciji

O inauguraciji na Pantovčaku je kazao kako će biti bez pompe, kako je i najavljivao. “Bit će u onim prostorima u prizemlju one zgrade gore. Rekao sam koji su kriteriji i nadam se da se nitko neće uvrijediti”, kazao je.

Na pitanje da komentira činjenicu da će predsjednica na odlasku uzeti mogućnost plaće 6+6 i ured biveg predsjednika na pet godina, Milanović je odgovorio: “Ne znam hoćete li mi vjerovati da sam zaboravio da ta mogućnost uopće postoji. Vjerojatno zato što predsjednik Josipović nije posegnuo za tim, ali ako predsjednica smatra da je to potrebno onda neka uzme”.

Milanovićevo svjedočenje

Izabrani predsjednik države Zoran Milanović došao je u ponedjeljak na zagrebački Županijski sud kako bi svjedočio na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice.

Kako javlja N1, Milanović je prije ispitan u USKOK-u pa je tužiteljstvo predložilo da se na današnjem ročištu pročita iskaz koji je ondje dao. Obrana je s tim suglasna te je sud donio rješenje da se pročita spomenuti iskaz. Milanović je, podsjetimo, iskaz USKOK-u dao 15. veljače 2017. godine.

Nakon čitanja iskaza uslijedio je svjedočenje novoizabranog predsjednika.

Milanović je danas sudu opisao i kako je funkcionirao Ured. Kazao je da je na službena putovanja najčešće išlo oko 4, 5 osoba. Posebni savjetnici uglavnom nisu išli na službena putovanja, Neven Budak jednom u Australiju, Petrović u Moskvu.To što nisu češće putovali, kazao je Milanović, nije bila stvar neke odluke, već nije bilo potrebe za putovanjima.

Na pitanja je li sa Sauchom pričao o putovanjima, Milanović je kazao kako su to bili razgovori na načelnom nivou, da nisu ulazili u detalje.

Kazao je da je za vrijeme tehničke vlade posebni savjetnici nisu putovali.

“Ured predsjednika Vlade je mali i svi podaci su lako provjerljivi. U Kabinetu predsjednika Vlade su predsjednik Vlade i dvije tajnice. Nekoliko sam puta razgovarao sa Sauchom i nikad nije bilo problema, mi smo mali potrošači”, dodao je.

Kako ste saznali za lažirana putovanja, upitan je Milanović.

“Jednog dana u veljači sam doznao, nisam siguran je li me nazvao Saucha ili Siniša Petrović, ili Neven Budak…

Čuo sam se sa Sauhom tada dok nije bio u istražnom zatvoru, razgovarali smo. On je rekao da nema veze s tim. Ne mogu detaljno reći što je bilo u razgovoru, ne sjećam se točno, bio sam šokiran i bijesan… Ako mogu dodati, u tom času kad smo se čuli, tada još nije bilo jasno da se ta praksa odlazaka na službena putovanja nastavila i nakon njegova odlaska. Za mene je to danas važan detalj”, kazao je Milanović na svjedočenju.

Osim Sauche, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu, optužena je i Sandra Zeljko, tajnica u više vlada. Uskok ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te da su tako iz proračuna izvukli oko milijun kuna. Izvlačenje novca krivotvorenim putnim nalozima odvijalo se, prema optužnici, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli.

Milanovićev dolazak na sud je i prvi slučaj u kojem je izabrani predsjednik države pozvan za svjedoka u nekom predmetu.

Dosad su kao svjedoci na sudove pozivani Stjepan Mesić i Ivo Josipović, no tada su već bili bivši predsjednici.

Facebook Komentari