Prognoza vremena, nema zime: Sv. Vinko puni vinograde, a za snijeg i dalje nema nade

Stabilno se vrijeme nastavlja do petka, ali uz ipak niži atmosferski tlak nego što je bio u utorak, te posebice potkraj ponedjeljka, kada je bio visok kao rijetko kada, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordan, barem prema preliminarnim i još neslužbenim analizama koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a. Zanimljivo je primijetiti i da se tijekom utorka nebesko plavetnilo barem djelomično ukazalo diljem Hrvatske – u Osijeku i okolici nakon čak 9 dana oblačnog, tmurnog i maglovitog vremena, pišu dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula.

Magle, posebice jutarnje, u nizinama unutrašnjosti bit će i sljedećih dana. Pritom će do petka biti suho, uz više ili manje oblaka. U četvrtak će na Jadranu, posebice sjevernom, zapuhati često umjerena, gdjegdje i jaka bura, a od petka pak slabo i umjereno jugo, gdjekad vjerojatno i jako. U unutrašnjosti ponegdje umjeren jugozapadnjak. Tijekom vikenda će biti povremene mjestimične kiša, češće na Jadranu i područjima uz njega.

I dok se količina oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a može pratiti samo na njegovim internetskim stranicama, od ovoga se tjedna na HRT teletekstu mogu pratiti podaci mjerenja i motrenja drugih meteoroloških elemenata s čak 56 meteoroloških postaja DHMZ-a, i pritom još osjet ugodnosti tijekom dana za 4 najveća hrvatska grada.

Srijeda: barem djelomice sunčano, ponegdje magla

dr. sc. Tanja Renko: “U srijedu – na dan vinogradarima dragog sv. Vinka – na istoku Hrvatske ujutro magla, ponegdje i niski oblaci, a zatim vjerojatno sunčana razdoblja. Iako će dan početi bez vjetra, prema večeri će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, osobito u Podunavlju.

U nizinama središnje Hrvatske jutro hladno, često i maglovito, dok će u gorju biti većinom pozitivna temperatura, a i od jutra neće nedostajati sunčanih razdoblja. Kako će dan odmicati, sunčanih će razdoblja biti sve više i u nizinama pa će popodnevna temperatura biti najčešće između 4 i 9 °C.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, ujutro po kotlinama Like i Gorskog kotara i maglu. U višem će gorju puhati slab jugozapadnjak, a na otvorenome moru slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -7 °C u kotlinama do 3 °C u višim predjelima, a duž obale i na otocima također širok raspon vrijednosti, od 0 do 8 °C. Najviša dnevna od 7 do 12 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano. Nakon mjestimice slabe bure ujutro, danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutro će u unutrašnjosti biti hladno, a i duž obale je ponegdje pri tlu moguć slab mraz. Najviša dnevna od 10 do 14 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske dosta sunčana vremena, uz uglavnom slab do umjeren vjetar s kojim će more biti malo, samo na otvorenome i umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti i samo oko -2 °C, a poslijepodne većinom 12 i 13 °C.

Do petka stabilno, u četvrtak opet uz buru, a za vikend ponegdje kiša…

“U unutrašnjosti četvrtak i petak još uglavnom suhi, a magla bi ponovno u petak mogla ponegdje biti dugotrajnija. “Minusi” i hladna jutra će nas podsjećati da smo u zimi, a zatim će na neko vrijeme većinom izostati. Naime, vikend i početak idućeg tjedna bit će posvuda topliji, a uz promjenljivu naoblaku mjestimična će kiša biti najčešća u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije.

U četvrtak će se na Jadranu skupiti velik broj sunčanih sati, a i ponovno će prolazno pojačati bura. Naime, već od petka jugo, s kojim će oblaka biti sve više. Mjestimična kiša moguća je već potkraj dana, a bit će sve češća za vikend. Ponedjeljak vrlo vjerojatno uz buru postupno mnogima povoljniji.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prema dugoročnim tjednim prognozama, vjerovali ili ne, zima je u nedjelju gotova, a i ovo nije neka zima

Facebook Komentari