Spajaju interventnu i specijalnu policiju, stručnjak tvrdi: To će dovesti do razdora

Foto: Ilustracija

Spajanje interventne i specijalne jedinice policije čiji bi djelatnici bili raspoređeni po policijskim upravama i nazvani po postrojbama iz rata, zadatak je kojeg se prihvatilo u MUP-u osnovano Povjerenstvo za unapređenje rada i razvoja specijalne i interventne policije, piše Večernji list.

Po novom ustroju, interventna jedinica trebala bi biti izdvojena iz Uprave policije te spojena sa specijalnim snagama te kao zasebna ustrojstvena jedinica biti pod Ravnateljstvom policije, baš kao i ATJ Lučko čijih bi oko 150 djelatnika činilo cjelinu za sebe, a njihov bi zapovjednik po logici tog ustroja bio još jedan u nizu zamjenika Glavnog ravnatelja policije. K tome, sadašnja zapovjedništva specijalne i interventne policije spojila bi se u jedno megazapovjedništvo u kojem bi bilo tridesetak ljudi. Istodobno, policijske snage iz specijalno-interventne jedinice bile bi odgovorene načelnicima policijskih uprava, a u svakoj ih upravi ne bi bio jednak broj. Zamisao je da policajci iz te nove tvorevine ne budu jednoobrazno odjeveni, već da njihove odore budu i plave i zelene, piše Večernji.

Specijalna jedinica policije sada je centralizirana i postoji sedam organizacijskih jedinica – zapovjedništvo, helikopterska služba, Obučni centar u Malom Lošinju, ATJ Lučko te SJP u Osijeku, Rijeci i Splitu. Interventnu policiju ima svaka od 20 policijskih uprava, a njihovo je zapovjedništvo u Upravi policije MUP-a. Riječ je o ukupno oko 2000 ljudi, od čega je njih 370 specijalaca.

Rad Povjerenstva kojemu je na čelu, kako doznajemo, zapovjednik Specijalne jedinice policije MUP-a Alen Klabot, i u čijem radu sudjeluju još i zapovjednik interventne policije Damir Barić, načelnici splitske, primorsko-goranske i osječko-baranjske policijske uprave – Dražen Vitez, Tomislav Dizdar i Ladislav Bece – Klabotov pomoćnik Vjekoslav Hegedušić, Miroslav Puž iz Ravnateljstva policije, zapovjednik ATJ Lučko Mato Bilobrk i savjetnik ministra, zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber, načelnik zadarske policije Anton Držina te Josip Ćelić, bivši zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Među članovima navodno ne vlada jedinstvo oko modela kojeg zagovara većina pa konačni model još nije usvojen. – Uz uvažavanje činjenice da se radi o vrlo sličnim policijskim snagama koje se tijekom rada na terenu nadopunjavaju te koje pohađaju slične obuke i osposobljavanja, intencija Povjerenstva je iznaći najbolje rješenje kako bi se kroz konsolidaciju njihovih zapovjedništava na terenu postigla racionalizacija i bolja funkcionalnost snaga. Konačna odluka nije donijeta te Radna skupina nastavlja svoj rad kako bi se u konačnici pojačale sposobnosti postojećih snaga i povećala njihova spremnost uz potpunu interoperabilnost – službeni je odgovor MUP-a.

Nekoć pripadnik specijalne policije, a sada stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila kaže da spajanje interventne i specijalne policije nije dobra ideja: – Ovakvim bi se modelom po policijskim uprava dogodila netrpeljivost, baš kao i kada se temeljna policija razdvajala na preventivce i represivce jer su “bobiji” na intervenciju pozivali patrolu, a ovi su se tada ljutili jer se “oni moraju tući, dok se preventivci šminkaju”, i to za veću plaću. Tako bi valjda i sada interventna “gulila” osiguranja, a specijalna policija vježbala. U konačnici bi to bio sustav razdora, a ne kvalitete. Ako se već ide u spajanje, onda ono svakako treba obuhvatiti i Upravu za posebne poslove sigurnosti, no ona je politički prejaka pa baš nisam siguran da će to ići – smatra Cvrtila koji smatra kako je sustav nužno reorganizirati i racionalizirati, no nipošto ne na planirani način jer će “glava još više nabujati, a nožice postati tanje”.

– Protiv sam spajanja jer toga jednostavno nigdje u svijetu nema. Samo neka povjerenstvo radi, a mi ćemo njihov prijedlog rušiti jer su nas kao reprezentativni sindikat po kolektivnom ugovoru bili dužni uključiti u radnu skupinu, a nisu. Stalno u MUP-u traju i postoje radne skupine koje ne znaju pravu situaciju ni na terenu ni u MUP-u. Mislim da neki ljudi na određeni krivi način informiraju ministra – kaže predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić koji postavlja pitanje kako će plaće policajcima unutar nove jedinice biti usklađene jer su sada specijalci bolje plaćeni od interventnih i znači li to da će se specijalcima plaća smanjiti ili interventnoj povećati, piše Večernji list.

Tvrdit će da je bio na “tajnom zadatku”

Obrana Josipa Ćelića, koji je nakon afere s prebrzom vožnjom odstupio s mjesta zamjenika glavnog ravnatelja policije, uspjela je sa suđenja na Prekršajnom sudu u Zadru – gdje mu se sudi zbog divljanja na cesti – isključiti javnost pozvavši se na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Po MUP-u se govori da će tvrditi kako je Ćelić vozio triput brže od dopuštenog jer je bio na “tajnom zadatku” te kako je to uvod u Čelićevu rehabilitaciju koja bi trebala biti okončana čelnim mjestom nove jedinice.

– Nužno je ukinuti višak radnih mjesta, evo u ATJ Lučko su četiri pomoćnika zapovjednika, a dovoljno je dvoje. No, ustroj se pisao u ATJ Lučko kako bi se izdvojili i imali zasebni proračun – kaže aktivni “specijalac” komentirajući kako bi nakon uhićenja Andrije Vrhovca iz ATJ Lučko zbog iznude te činjenice da se već godinama govori kako momci iz te jedinice u “slobodno vrijeme” redare bilo skandalozno učiniti ih nedodirljivima, piše Večernji.

Facebook Komentari