Jozić: Čistoća će u početku raditi s gubicima, cijene smanjene zbog žalbi

U današnjem Newsroomu N1 bavili su se temom gospodarenja otpada u gradu Zagrebu. Prvo su ugostili pročelnicu Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirku Jozić, a nakon toga o istoj su temi razgovarali s Tomislavom Tomaševićem, predsjednikom Kluba lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić prvo je komentirala najnoviju odluku zagrebačke Gradske skupštine. Naime, danas smo saznali kako bi se cijena fiksnog dijela odvoza otpada u Zagrebu od 1. travnja trebala smanjiti sa 68,57 kuna na 48 kuna.

Velik broj građana se žalio, pa smo revidirali cijene odvoza otpada – Čistoća će u početku raditi s gubicima

Jozić je objasnila kako je, prema uputi gradonačelnika, cijena revidirana, budući da se velik broj građana žalio na visoke cijene odvoza otpada.

“Cijene su smanjenje prema uputi gradonačelnika da ponovo revidiramo fiksni dio cijene.”

“Sve troškove koje smo ukalkulirali unutra da pronađemo mogućnost da se on smanji, jer je veliki pritisak i velike su žalbe građana da je ta cijena previsoka za fiksi dio”, kazala je Jozić.

Kalkulacije su i dalje onakve kakve su bile

“Kalkulacije su i dalje onakve kakve su bile, ali u početku će Čistoća raditi sa gubitcima. S obzirom da se radi o novom sustavu za sve, svi trebamo učiti – kako korisnici, tako i davatelji usluge, pa ćemo evo u prvim mjesecima, tj. do kraja ove godine, probati na neki način revidirati sve naše programe, pronaći bolje modele, pokušati to nekako dovesti do nule”, istaknula je.

Još je dodala:

“S obzirom da su pritužbe baš na visinu fiksnog dijela na koji građani sami ne mogu utjecati bile zaista velike, odlučili smo se da korigiramo. Pa kako ćemo dalje, vidjet ćemo.”

Na pitanje voditelja Ivana Skorina kako je Gradska uprava mjesecima građane uvjeravala kako cijena mora biti 68 kuna te kako je sada naprasno smanjena na 48 kuna, Jozić je kazala sljedeće.

“Kao što sam maloprije objasnila, 68 se i dalje može opravdati kalkulacijama, da je to cijena. Kao što sam maloprije rekla, Čistoća će raditi s gubicima.”

“Ako se vratimo malo unazad, sjetit ćemo se da 12 godina nikada nije povećana cijena, pa vi meni nađite neki artikl da mu 12 godina nije povećana cijena. Jedino što je ovdje pogrešno jest to da je nagli skuk, jer se cijena godinama nije povećavala.”

“Sigurno ćete se složiti sa mnom da ne može za 30 kuna Čistoća doći 15, 16 puta na kućni prag, odvesti otpad. Tako da su ovi troškovi opravdani, ali zbog naglog skoka će se to pokušati na malo drugačiji način napraviti.”

Na pitanje Ivana Skorina o kakvim ciframa govorimo, kazala je kako će gubitci biti 79 milijuna kuna.

“Oko 80 milijuna kuna, točnije 79 milijuna kuna.”

Tomislav Tomašević: Ljubljana je smanjila cijenu odvoza nakon implementacije sustava razvrstavanja otpada

Istu odluku komentirao je i predsjednik Kluba lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević koji je kazao kako zastupnici lijevog bloka već dvije godine upozoravanju na probleme s otpadom.

“Uopće ne znam više koliko puta u smo u ove dvije i pol godine koliko sam u Gradskoj skupštini imali temu otpada i stvarno mi se ne da više ponavljati. Prije dvije godine je usvojena odluka koja je sada na snazi”, kazao je Tomašević i dodao:

“Ta odluka i dalje nije u potpunosti provedena u cijelom gradu Zagrebu.”

Istaknuo je i kako su upozoravali da je nepravedno da svi građani plaćaju istu cijenu.

“Upozoravali smo da je nepravedno tako povećavati cijene usluge za sve građane, dok je recimo u Ljubljani došlo do pojeftinjenja kada su uveli sustav odvajanja otpada.”

Za kraj je i dodao kako su ih iz Gradske uprave uvjeravali kako cijena mora biti 70 kuna, a sada je naprasno smanjena na 50 kuna.

“Iako su nas u prosincu uvjeravali da cijena mora biti 70 kuna, nisu nam mogli dokazati zašto.”

Facebook Komentari