Stranci plaćaju hrvatsku pamet: Zarađuju dvostruko više od hrvatskog prosjeka

Ad

Da brodogradnja nisu samo škverovi koji se bore za opstanak, potvrđuje primjer iz Rijeke gdje uspješno posluje 20-ak perspektivnih brodoprojektantskih tvrtki. U njima je zaposleno više od 700 mladih visokoobrazovanih brodograđevnih stručnjaka. Potražnja za njima veća je od ponude, pa ih poslodavci dodatno stimuliraju i postotkom od profita.

Ovih 12 riječkih inženjera brodogradnje, elektrotehnike i strojarstva projektira najveću i najluksuzniju jahtu na svijetu za znanstvena istraživanja u polarnim morima.

– Zbog povećanog opsega posla trebamo svježu krv! – rekao je u Dnevniku Edvin Mirojević, suvlasnik međunarodne brodoprojektantske tvrtke iz Rijeke.

Hitno traže još 6 inženjera elektrotehnike. Suradnja s norveškim partnerom u dvije je godine – donijela trostruki rast poslovanja.

– Ugovorili smo zaista velike projekte za norveško tržište, a suradnja s “hrvatskom pameti” pokazala se dobitnom kombinacijom. Planiramo još veći rast, i to bez ograničenja – rekao je suvlasnik tvrtke Jon Inge Moltu.

Zoran i Igor stigli su iz 3. maja. Preporodili su se, kažu, i zbog radne atmosfere i plaće.

– U direktnom smo kontaktu s Norvežanima, odnosno za naručitelje. Ne znam koja hrvatska firma može ponuditi takve uvjete – kaže Igor Prodan, projektant brodskih elektroinstalacija.

– U svakom slučaju – svakome bih preporučio da dođe ovdje – poručuje konstruktor Zoran Zgombić.

Nikamo odavde neće ni Jure ni Nikola.

– Ovaj je posao baš idealna kombinacija jer imamo priliku odlaziti u inozemstvo i raditi od kuće, tu iz ureda – kaže inženjer elektroinstalacija Nikola Kosić.

Dolaze li s osmjehom na posao?

– Dolazim i odlazim! – kaže inženjer strojarstva Jure Brkan.

Nije ni čudno kad su bar dvostruko bolje plaćeni od hrvatskog prosjeka, plus godišnji dodatak od 6000 kuna za 3. mirovinski stup. I to nije sve!

– Radimo odluku kojom će se dio profita ostvarenog u prethodnoj godini podijeliti zaposlenicima u obliku bonusa – najavljuje suvlasnik tvrtke Edvin Mirojević.

Projektiraju sve vrste off-shore plovila, kabelopolagača, jahti, kruzera. Jedino kadrove teško nalaze čak i među studentima.

– Naši studenti na završnim godinama gotovo svi su već zaposleni u tim tvrtkama. Dapače, moglo bi ih se zaposliti i dvostruko više – ističe Duško Pavletić, dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci, PIŠE hrt.

Facebook Komentari