Bitka za HDZ: Grupa koju se već naziva “tim alternativa”

Nakon što su glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu potvrdili da će se izbori za novo vodstvo i predsjednika vladajuće stranke održati kako je i predviđeno Statutom u ožujku ili travnju – prekinuvši tako spekulacije nekih HDZ-ovaca o navodnom planu Andreja Plenkovića da unutarstranačke izbore pokuša odgoditi za jesen – bitka za HDZ ušla je u finalnu fazu.

Za sada su svoje ambicije za preuzimanje stranke javno obznanili bivši ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Davor Ivo Stier te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Međutim, to što Penava tvrdi da Plenković HDZ vodi u pogrešnom smjeru i da je zato još motiviraniji za unutarstranačke izbore, ne znači nužno da će se natjecati za mjesto predsjednika stranke.

Penava neće ići sam

Sugovornici Jutarnjeg lista iz HDZ-a procjenjuju, naime, da će vukovarski gradonačelnik na koncu odustati od direktnog obračuna s Plenkovićem te se u dogovoru s Kovačom, Stierom i ostalima koji žele promjene na čelu stranke zadovoljiti kandidaturom za jedno od potpredsjedničkih mjesta.

Toj tezi na neki način u prilog ide i jučerašnja izjava Ivana Penave u kojoj kaže da će “sigurno ići prema gore” u stranačkoj hijerarhiji, ali i da u bitku za novi HDZ “neće ići sam”.

“Jedan čovjek ne čini stranku. Potrebno je sjesti za stol, dogovoriti načine funkcioniranja, smjerove, a nakon tih razgovora bit ćemo pametniji”, rekao je Penava.

A za stolom koji HDZ-ov gradonačelnik Vukovara spominje trebali bi se, valjda, okupiti i glavni Plenkovićevi oponenti Stier i Kovač. Grupa koju se već naziva “tim alternativa”, piše Jutarnji.

“Penava, čini mi se, zapravo ne puca na mjesto novog šefa HDZ-a, već na jedno od potpredsjedničkih pozicija. Kako očekujem da svi oni koji žele promjene budu na istoj strani, pretpostavljam da je na koncu najizglednije da se Penava, Stier i Kovač dogovore tko će od njih točno ući u bitku protiv Andreja Plenkovića na skorašnjim izborima za novog predsjednika HDZ-a”, kaže jedan od “alternativaca”.

Drugi izvor iz redova Plenkovićevih oponenata kaže kako je zasad najizglednije da će Miro Kovač biti glavni izazivač aktualnom šefu stranke, što naravno pretpostavlja da bi Stier u dogovoru s njim trebao odustati od svoje predsjedničke ambicije i zadovoljiti se pozicijom drugog čovjeka novog HDZ-a.

“Prerano je za otkrivanje svih karata. Još nije došlo vrijeme da otkrijemo cijelu strategiju”, kaže.

Jedan član Predsjedništva HDZ-a koji ne pripada najužem krugu ljudi od Plenkovićeva povjerenja, ali isto tako drži distancu prema ostalim strujama u vladajućoj stranci, tvrdi da sva trojica – Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava – najavama svojih predsjedničkih ambicija zapravo samo ispipavaju teren.

“Oni još uvijek puštaju probne balone kako bi dobili povratnu informaciju s terena, od našeg članstva i stranačkih struktura.”, piše Jutarnji.

Penava o izborima u HDZ-u: Nijedan HDZ-ovac ne može biti zadovoljan s aktualnom situacijom, svjedočimo kako su nam sela prazna, kako smo u totalnoj regresiji…..

Bitka za HDZ: Penava više ne može šutjeti, krenuo je u otvoreni sukob s Plenkovićem

HDZ-ovac, poznati kipar dao Plenkovićevoj politici bolnu dijagnozu: Još jedna ovakva bitka i nema nas više

Krenula bitka za HDZ: Veliki povratak Karamarka, plete mrežu i obilazi teren s bliskim suradnicima

VIDEO Analiza: Pravi uzroci poraza Kolinde Grabar-Kitarović; Sudbina Plenkovića u normalnoj organizaciji

Facebook Komentari