Vrbovec ostao bez pedijatra

Vrbovec je potkraj prošle godine ostao je bez pedijatra. Povremeno ih posjećuje pedijatar iz obližnjeg Dugog Sela, no trajno se rješenje ne nazire.

Na pedijatriji u Vrbovcu za sada umjesto pedijatra na zamjeni rade 2 liječnika opće prakse – no oni djecu ne mogu upisivati niti cijepiti.

Za gradonačelnika je to gorući problem – tu se na godinu rađa oko 200 djece, mnogo se radi na pronatalitetnoj politici, a padamo, kaže, na prvom koraku

– Ako nemate gdje sa klincima, ako ih morate voziti u Bjelovar ili Čazmu, onda si ljudi postavljaju pitanje zašto da onda žive u našem gradu, rekao je Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Prstom upire u odgovorne, a to je županija koja je i vlasnik domova zdravlja – kaže, odavno su trebali raspisati specijalizacije za nove pedijatre.

Iz županije odgovaraju da su za pedijatra u Vrbovcu a i u Samoboru stalno raspisani natječaji, no nitko se na njih ne javlja. Iako će i ove godine financirati 9 specijalizacija za građane Vrbovca, za sad nemaju dobre vijesti.

– Između tih 9 su i tri specijalizacije iz pedijatrije. Bojim se, kako nema baš prevelikog interesa za tu specijalizaciju, da nećemo uspjeti naći kandidate koji bi išli na tu specijalizaciju jer je to u primarnoj zdravstvenoj zaštiti najteži i najodgovorniji posao, ističe Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja zagrebačke županije.

Na zabrinjavajući trend upozoravaju i podaci Hrvatske liječničke komore da je u Hrvatskoj još prije 3 godine nedostajalo 47 pedijatrijskih timova. U idućim godinama situacija bi mogla biti samo lošija, piše HRT.

Share This Article