Kvaliteta zraka u dijelovima Zagreba i danas je vrlo loša, objavljeno upozorenje za osjetljive skupine

Kvaliteta zraka u dijelovima Zagreba i danas je vrlo loša.

Na području Dugava i okolice i u četvrtak je zabilježena loša kvaliteta zraka. Naime, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), indeks kvalitete zraka vrlo je loš. Lošoj kvaliteti zraka najviše pridonosi povećanje lebdećih čestica PM10.

Na mjernoj postaji Zagreb 3 u Dugavama u 9 sati izmjereno je 110,02 µg/m3 lebdećih čestica, objavljeno je na stranicama HAOP-a.

Slične podatke objavio je i Državni hidrometeorološki zavod, koji je tijekom noći sa srijede na četvrtak zabilježio drastičan porast lebdećih čestica u zraku. Tako je u 3 ujutro izmjereno čak 270,9 µg/m3 lebdećih čestica PM10 u zraku. Prema jutru se ta brojka smanjivala, no u 10 sati izmjerena je koncentracija od 106 µg/m3 u zraku.

Stanovnici Novog Zagreba posljednjih se dana žale na otežano disanje i česte glavobolje. Liječnici kažu da čestice PM10 mogu utjecati na zdravlje ljudi, posebice srčanih bolesnika, a karakteristične su za ispušne plinove dizelskih motora.

Meteorolozi su proteklih dana ustvrdili da nema razloga za paniku, no da stanje valja pratiti i reagirati u slučaju pogoršanja.

U srijedu je i Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo upozorenje za osjetljive skupine Zagrepčana.

– Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

– Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.

– Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

– Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.

– Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.

– Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Share This Article