Plenković iz Strasbourga o likvidacijama u Splitu, HDZ-u, Ressleru, Beljaku, Udbi, umirovljenicima…

Premijer Andrej Plenković iz Strasbourga je, gdje predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, komentirao je aktualnosti iz Hrvatske – trostruko ubojstvo u Splitu, požar u Domu za starije, ali i unutarstaranačke odnose u HDZ-u, prenosi N1.

Premijer Andrej Plenković na pitanje kako komentira javnu podršku osumnjičeniku za trostruko ubojstvo u Splitu, je li to poruka nepovjerenja u institucije pravne države i boji li se eskalacije odgovara:

“Ne smije biti anarihije u hrvatskom društvu. Nitko ne može uzimati pravdu i svoje ruke i raditi nešto van zakona. To ne dolazi u obzir. Takve pojave ne smiju biti pojave niti koje se događaju, a kamoli da dobijaju društvenu potporu. Tome moramo reći ne.

To je anarhično ponašanje van okvira pravne države i ne smije biti obrazac ponašanja i neće biti obrazac ponašanja u Republici Hrvatskoj”, rezolutan je bio premijer

“Oni kriminalci koji se bave trgovinom drogom, dilanjem, uništavanjem života mladih generacija čine ogromnu štetu našem društvu i sve institucije, policija, DORH, socijalne, zdravstvene i obrazovne institucije moraju raditi zajednički na suzbijanju takvih mreža koje truju mlade u hrvatskom društvu i protiv toga se moramo boriti”, rekao je.

Smatra da je reakcija policije bila brza i da je i ranije provela niz akcija koje su možda prošle ispod radara javnosti i naveo primjer razbijanja jedne narko skupine.

Novinare je zanimalo je li razgovarao s Karlom Resslerom nakon njegove izjave u našem programu da nitko tko je kandidat za šefa HDZ-a nema njegovu bianco podršku.

“Vidjeli smo se samo, dobro izgleda, djeluje mi zadovoljan, pozdravili smo se, večeras imamo susrete pa ćemo razgovarati, ali nikakve rasprave o tome nije bilo.”

Na pitanje oko Facebook objave eurozastupnika HDZ-a Tomislava Sokola odgovara:

“Tu su vam obojica pa pitaje obojicu zastupnika o tome”

Oko novog CRO Demoscopa prema kojem je SDP prešao u blago vodstvo pred HDZ-om kaže da su na neki način očekivali da će rezultati predsjedničkih izbora imati odraza na ankete pa im nije bilo nikakvo iznenađenje.

Premijer nastavlja kako je HDZ ostao praktički na istom postotku i da to znači da imaju stabilnu potporu biračkog tijela. Ističe i da moraju čuti poruku birača, razgrnuti laži, difamacije i obmane koje se bacaju pred hrvatske birače zbog kojih je jedan dio biračkog tijela koji daje potporu HDZ-u ovaj put u prvom krugu birao nekoga drugog.

Podsjetio je zatim da je njegova Vlada osigurala političku stabilnost, zdrav gospodarski rast, najbrže smanjenje javnog duga u EU, smanjenje nezaposlenosti, bolju absorpciju EU fondova, podizanje investicijskog rejtinga, porezno rasterećenje.

“Što mi više o tome govorimo imam dojam da to malo tko percipira, da ne govorim da će plaće u javnom i državnom sektoru rasti 18,3 posto čime se ni jedna vlada nije mogla pohvaliti”, rekao je.

Na pitanje kako u izbornom programu HDZ-a stoji obećanje izgradnje domova za starije i koliko je od obećanja ispunjeno kaže da u programu Vlade ima jačanje deinstitucionalizacije i potpora jedinicama koje trebaju investirati u domove za starije. Dodaje kako su u mandatu Vlade završena dva – u Hvaru i Glini, prenosi N1.

Premijer Andrej Plenković iz Strasbourga je, gdje predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, komentirao tvit čelnika HSS-a Kreše Beljaka o ubojstvima političkih migranata.

“Mislio sam da ćete me nešto pitati o gospodinu Beljaku i njegovim fantastičnim, nije to smiješno, gledam medijske reakcije naročito jednog dijela medija koji gotovo samo da ne kažu ‘Eto, malo se zaletio’.

Da je to napravio netko iz HDZ-a ili netko od opcija koje su desnije od nas bilo bi zgražanje, napadi, osude na entu i gotovo prijave ovdje europskim institucijama.

Takva vrsta ponašanja nekoga koji je u krajnjoj liniji dao potporu novoizabranom predsjedniku koji je imao parolu normalno je sve samo ne normalno, to je nenormalno, nekulturno, primitivno, divlje.

Taj je isti Beljak kada sam bio ovdje prije dvije godine predstavljao našu viziju budućnosti Europe u Europskom parlamentu našao za shodno da komentira, kritizira i posprdno aludira na činjenicu da sam govorio na pet jezika.

On takav kakav je: nekulturan, primitivan, čovjek koji lažno optužuje ljude koji su praktički izborili hrvatsku samostalnost onakvim rečenicama je usto i nepismen, nije u stanju sastaviti ni onih 150 banalnih znakova na Twitteru.

Meni njegova isprika zajedno s njegovim ponašanjem i onima koje podržava ne znači apsolutno ništa, mislio sam da ćete me to sami pitati”, rekao je premijer novinarima u Strasbourgu.

Na pitanje da je čelnik SDP-a Davor Bernardić najavio da ide u utrku za premijera i boji li ga se poručuje neka dođe, imamo susret u Hrvatskom saboru u srijedu na aktualnom prijepodnevu.

VIDEO Milanović o pomilovanju osuđenih udbaša: Plenković je bio dio udbaškog Perkovićevog kruga, ne ja

Facebook Komentari