VIDEO Internetom kruži snimka koja navodno prikazuje trenutak u kojem raketa ruši ukrajinski putnički zrakoplov

Nastavlja se istraga zrakoplovne nesreće kod Teherana. Iranski istražitelji kažu da se zrakoplov zapalio prije pada te da se pokušao vratiti u zračnu luku. U međuvremenu pojavio se i video koji prikazuje trenutak u kojem raketa pogađa metu u zraku, no autentičnost te snimke nije potvrđena.

Mediji u SAD-u tvrde da američki dužnosnici vjeruju kako je Iran pogreškom oborio ukrajinsku letjelicu.

Na društvenoj mreži Telegram pojavila se video snimka za koju korisnik koji ju je objavio tvrdi da ju je dobio “od jednog izvora” i da je riječ o trenutku u kojem raketa pogađa ukrajinski zrakoplov na letu PS752. Iako svjetski mediji prenose tu snimku, njezina autentičnost nije neovisno potvrđena, a i sam korisnik koji ju je objavio kaže da ne može potvrditi njezinu autentičnost, ali da je u kontaktu s osobom koja mu je poslala video.

Iranski istražitelji pak tvrde da su problemi za ukrajinski putnički zrakoplov počeli već dok je napuštao zonu zračne luke te da se zapalio. Kažu da je pilot pokušao vratiti Boeing 737-800 u zračnu luku prije nego što se letjelica srušila. Ukrajina je navela četiri moguća uzroka nesreće: eksploziju motora, sudar, terorizam ili napad projektilom. Kijev poziva na temeljitu istragu, ali i smiruje.

“Pozivam sve, posebno dok je Ukrajina usred informativnog rata, da se suzdrže od manipulacija, nagađanja, teorija zavjere, brzopletih i kategoričkih zaključaka, procjena i neprovjerenih teorija. To nije predmet za preuveličavanje, lajkove na društvenim mrežama, senzacionalizam i teorije zavjere. Trebamo strpljivost, suzdržanost i mudrost”, poručio je Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik u kijevsku zračnu luku donio je cvijeće u znak počasti stradalim ukrajinskim članovima posade. Proglašen je dan žalosti. Tuguje se i u Kanadi.

“Nema pravih riječi. To je razarajuće. Izgubili smo oko 1 posto cijele naše zajednice u tom letu, ljude koje sam jako dobro poznavao. Svi u našoj zajednici su pogođeni na neki način padom zrakoplova”, kaže Payman Parseyan, pripadnik iranske zajednice u Edmontonu

U nesreći je stradalo 176 putnika i članova posade. Najviše Iranaca i Kanađana.

“Kanađani imaju pitanja i zaslužuju odgovore. Ministar Champagne će razgovarati s iranskim ministrom vanjskih poslova i prenijeti potrebu temeljite istrage ove fatalne nesreće”, poručuje Justin Trudeau, kanadski premijer.

Boeing 737-800 je bio star samo tri godine. Posljednji servis imao je tek nekoliko dana prije nesreće. Zrakoplov je pao samo nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američku vojnu bazu u Iraku. Zasad nema dokaza da o mogućoj povezanosti. Iran zbog napetosti u odnosima s SAD-om poručuje da crne kutije zrakoplova neće predati Washingtonu ili Boeingu, piše dnevnik.hr.

VIDEO U padu ukrajinskog Boeinga 737 u Iranu poginuli svi putnici i članovi posade

Facebook Komentari