Tadić, čiji su ljudi bili u štabu SDP-a za doček rezultata izbora: Milanović će nastaviti tamo gdje smo stali 2012.

Naš region funkcionira po principu spojenih posuda, pa kao što su populisti došli na vlast u svim zemljama regiona na istom valu, tako će i otići. prenosi danas.rs riječi bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Vjerujem da Milanovićeva pobjeda i pobjeda socijaldemokracije nad desnim populizmom u Hrvatskoj mogu biti okidač tog pozitivnog domino efekta i da ta pobjeda može prekinuti trend apatije kod glasača, koji su nametnuli desničarski populisti u svim zemljama u regionu, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i aktualni lider Socijaldemokratske stranke, komentirajući izbor socijaldemokrata Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske.

Ugovornik danas.rs-a konstatira da je „tako nametnuta apatija imala za svrhu stvoriti dojam o nesmjenjivosti postojećih vlasti i sniziti izlaznost i socijalni aktivizam birača građanskih i antinacionalističkih stranaka“.

– Pored toga, za nas je značajno da je na čelo bar jedne države EU i to u trenutku kada ona preuzima predsjedavanje EU došao čovjek koji Vučića naziva onim što on u stvari jeste i to je posebno značajno u okolnostima u kojima godinama svjedočimo tome da ga većina lidera EU proglašava velikim demokratom i aplaudiraju mu samo poradi servilnosti po pitanju Kosova, dok se zapravo demokracija u Srbiji sve vrijeme slama. To što je Milanović ratnog kabadahiju nazvao ratnim kabadahijom je put prema normalizaciji politike u regionu, koje nema bez nazivanja stvari pravim imenom, ističe Tadić.

Prema mišljenju Borisa Tadića, „mi ne možemo izići iz kandži populizma dok god se tako ne suprotstavimo slici i stereotipima koje nam se nameću putem kontroliranih medija“.

– Očekujem da će se steći okolnosti da nastavimo suradnju na projektu regionalnog pomirenja i izgradnji dobrih susjedskih odnosa tamo gdje smo stali 2012, umjesto da ti odnosi budu instrumentalizirani za stvaranje umjetnih tenzija i agresije kako bi populisti s obje strane ubirali jeftine bodove kod svojih nacionalističkih glasača, zaključuje sugovornik Danasa.

Sestrinske partije

Podsjetimo, Boris Tadić i hrvatski socijaldemokrat Ivo Josipović su razmijenili nekoliko službenih posjeta za predsjedničkih mandata i odnosi dvaju država bili su na znatno višoj razini nego danas, piše Danas. Tadić je bio prvi predsjednik Srbije koji je posjetio Vukovar. On je u studenom 2010. u pratnji Josipovića odao počast žrtvama posljednjeg rata u Hrvatskoj, opisuje Danas. Funkcioneri Tadićeve stranke, Konstantin Samofalov, Aleksandar Ivanović i Vukota Jakšić, boravili su u nedjelju, na dan drugog kruga izbora u Hrvatskoj, u štabu SDP-a u Zagrebu. Oni su za Danas poručili da time daju podršku „predsjedničkom kandidatu naše sestrinske partije“.

Facebook Komentari