SDP zbija redove i priprema se za parlamentarne izbore – Bauk ‘opjevao’ kohabitaciju

Ad

Nakon pobjede Zorana Milanovića, SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima – sastalo se Predsjedništvo te stranke. Analizirali su rezultate te pripremali strategiju za parlamentarne izbore, za koje je imenovano 10 koordinatora.

SDP u pripremu za parlamentarne izbore ide s većim kapitalom nego dosad. Nakon europskih izbora nakon kojih su, kako kažu, ostvarili moralnu pbjedu – zbijaju redove i kreću u borbu za uspjeh na parlamentarnim izborima.

– Mi smo uvijek spremni za izbore, a izborni proces kakav je sada zahtijeva nešto drugačiju organizaciju radi teritorijalne strukture izbornih jedinica koje ne odražavaju teritorijalnu strukturu RH. Ovo je uobičajeni političko-tehnički potez uoči izbora, kazao je član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk koji je i jedan od koordinatora.

Na pitanje spremaju li se kakve koalicije odgovorio je da je to pitanje u nadležnosti Glavnog odbora koji je prije donio koaliciju s HSS-om. Otvoreni smo i prema HSU i zasad se još ne spominju druga imena. Moguće su i ‘točkaste’ koalicije u izbornim jedinicama, dodao je. Također je kazao kako će predsjednik stranke Davor Bernardić biti kandidat za premijera, ako SDP ostvari takav rezultat. Siguran je da hoće.

Novinarka HRT-a Maja Kubik pitala ga je da komentira zahtjev Vlade za hitnom sjednicom saborskog Odbora za vanjsku politiku što bi zapravo značilo da bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović supotpisala nove veleposlanike. Je li to ta ‘tvrda kohabitacija’ koju spominje premijer Plenković?

– To je valjda uvod u kohabitaciju. Odlučno se protivimo da se na isteku mandata predsjednice koja je izgubila izbore – na taj način novoizabranom predsjedniku ulazi u prostor. Smatram da se veleposlanicima trebaju dogovarati Zoran Milanović i Andrej Plenković. Što se tiče tvrde kohabitacije mogu reći slijedeće. Gospodin Plenković je sa mog susjednog otoka. Južnije od nas je bio Jakša Fiamengo koji je imao svoj stih – ‘i utvrdo i umeko i ugusto i uritko, kako god bude bilo bit će prava fešta. Ali neće dugo, trajat će samo par mjeseci”, poručio je Bauk, piše HRT.

SDP-ovci namirišali ranjenog Plenkovića i odriču ga se, idu u ofenzivu, Ostojić: Moguće je da Plenković tamo negdje u ožujku producira jednu aferu

Tadić, čiji su ljudi bili u štabu SDP-a za doček rezultata izbora: Milanović će nastaviti tamo gdje smo stali 2012.

Ugledni njemački FAZ: Milanović potječe iz obitelji crvenog establishmenta u socijalističkoj Jugoslaviji. Ispunio je očekivanja tog miljea kad je pokušao zaštititi nekadašnjeg komunističkog oficira tajne službe optuženog za ubojstvo od pravnih posljedica

Facebook Komentari