Upozorenje iz BiH vrhu SPC-a: Vjerski nacionalizam neće donijeti nikakvo dobro

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je u utorak patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja da prestane širiti vjerski nacionalizam i odustane od političkih istupa u kojima dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost BiH.

Reis Kavazović posebnom je izjavom, koja je medijima dostavljena iz njegovog ureda u Sarajevu, reagirao na tvrdnje patrijarha Irineja kako “ne postoje granice za RS i Srbiju”.

Srpski je patrijarh to kazao proteklog vikenda nakon što se u Beogradu sastao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Tom su prigodom najavili i kako će patrijarh Irinej doći u Banju Luku 9. siječnja i tamo sudjelovati u obilježavanju neustavnog praznika pod nazivom “dan RS”.

Patrijarh Irinej dodatno je hvalio Dodika ističući kako će RS postojati dok je on na vlasti te kako se nada da će i nakon toga biti onih koji će nastaviti s istom politikom.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana upozorio je kako postupci srpskog patrijarha predstavljaju kontinuitet politike čiji je cilj pod krinkom jedinstva vjernika SPC-a zagovarati uspostavu jednog “državno-političkog prostora” na kojemu bi oni živjeli.

“To nije dobro za budućnost ovog dijela Europe, a teško da može imati uporište u čistom vjerskom nauku. Taj novi oblik filetizma (vjerskog nacionalizma) Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali ni drugim crkvama i vjerskim zajednicama s kojima dijeli životni prostor neće donijeti nikakvo dobro”, istaknuo je reis Kavazović.

Podsjetio je kako ima moralno pravo i obvezu dići svoj glas protiv takve politike u ime bosanskohercegovačkih muslimana koji danas žive u RS-u, a preživjeli su strašne zločine poput genocida u Srebrenici, prenosi N1.

Facebook Komentari