Drama u HDZ-ovom jezeru Crnih labudova, nakon sastanka Brkić bez riječi, Plenković: Bila je sadržajna rasprava

Ad

Nakon četiri sata završila je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se raspravljalo i analizirao poraz predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon tri sata sastanka iz središnjice je izašao ministar prometa Oleg Butković i okupljenim novinarima kratko poručio: “Načekat ćete se još.”

No sastanak je ipak završio nakon četiri sata. Prvi je izašao Milijan Brkić i nije davao nikakve izjave, javlja N1.

Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da je bila sadržajna rasprava.

“Županijske će organizacije napraviti svoju analizu i usporedbu s 2014. i 2015.”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon četverosatnog sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ o neuspjehu na predsjedničkim izborima, prenosi dnevnik.hr.

“Vodili smo raspravu o kapitalnom pitanju, pozicioniranju HDZ-a. Smjer stranke je na tragu temeljnih vrijednosti HDZ-a. Bit će još sastanaka ovih dana i vidjeti koje ćemo poteze napraviti i vidjeti kako ćemo se pripremiti na izbore ove godine”, kaže Plenković i dodaje kako je dao svoju analizu koju je sam napravio.

Raspravljali su i o tome ako privuči birače koji ne izlaze na izbore te one koji su prije podupirali prije HDZ.

Nije se tražio krivac za poraz, rekao je Plenković.

Uoči zajedničke sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a predviđene u 18 sati u sjedište stranke već su stigli predsjednik Sabora Gordan Jandroković i glavni analitičar i posebni premijerov savjetnik Robert Kopal koji je otkrio nekoliko razloga zašto je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izgubila izbore, prenosi N1.

Robert Kopal čestitao je izabranom predsjedniku i nastavio da su predsjednički izbori izrazito individualizirani izbori iako naravno iza svakog kandidata su stajale stranke, ali ipak čovjek u predsjedničkim izborima, objašnjava Kopal, ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama “pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju”.

“Ovakav tip kampanje kakva je vođena, a kako u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda na neki načn mobilizira lijevo biračko tijelo, zna se da HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo.

U zadnja dva tjedna je vođena i negativna kampanja, a ja sam pristaša pozitivne kampanje”, zaključuje Kopal.

Složio bi se s rečenicom ministra Davora Božinovića da treba tražiti razloge, a ne krivce jer, kaže, ovo sigurno nije jednadžba s jednom nego više nepoznanica.

Ponovio je još jednom da su predsjednički izbori specifičan tip izbora i ne može ih se uspoređivati s primjerice rezultatima s europskih izbora jer su to kruške i jabuke.

Pojasnio je i da više nema crnih labudova jer je on bio neočekivan, dogodio se i više se ne može dogoditi.

I prije njega u sjedište stranke stigao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Očekujem otvorenu raspravu, raspravu koja će zaista dotaknuti one ključne stvari zbog kojih nismo ostvarili rezultat kakav smo očekivali i očekujem da će ta rasprava biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a i ozbiljne pripreme za parlamentarne izbore na kojima očekujem da ćemo ponovno biti najjači”, otkrio je Jandroković okupljenim novinarima.

Uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a šef izbornog stožera predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović osvrnuo se na razloge poraza kandidatkinje HDZ-a.

“Izgubila je zato što je netko drugi dobio više glasova. Svi snosimo odgovornost, i kandidatkinja i svi mi koji smo oko toga radili i spremni smo podnijeti odgovornost i sankcije koje trebamo podnijeti.

“Nema tražiti, uperiti prst u nikoga drugoga ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora, to mora biti jasan stav, to je moj stav koji ću i reći”, rekao je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić.

“Nema tu nikakvih čudnih stvari, jednostavno kandidat koji je bio u drugom krugu je dobio 106.000 glasova više i nema tu nikakve dileme.”

Ne očekuje žestoku raspravu, ali ne odbacuje da će do nje možda i doći. Pojašnjava da idu na iznošenje činjenica i analitike, nakon toga ide rasprava,a hoće li biti manje ili više žustra znat će se poslije sjednice.

“Zagreb, IStra, Primorsko-goranska, Međimurska županija, tu je velika razlika u glasovima napravljena i pobjeda u drugim županijama to nije mogla nadoknaditi. Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje”, ponovio je.

Kada je riječ o velikom broju nevažećih listića kaže da je on uvijek oko tri posto, a na ovim izborima je bio i do pet posto. To povećanje znači 37.000 listića više nego uobičajeno, a to je i dalje mali broj i nije moglo utjecati na izbore.

Prije njega u sjedište stranke došao je poseban premijerov savjetnik Robert Kopal koji je, među ostalim, istaknuo da je jedan od razloga poraza što poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju.

Andrija Mikulić na pitanje da je značajna razlika u glasovima bila u Zagrebu samo je kratko odgovorio da je Zagreb najveće biračko tijelo.

Damir Krstičević pak kaže da je cijelo vrijeme bio u kampanji i dao punu podršku predsjednici. Na pitanje tko je zakazao kaže da će se suzdržati od komentara. Čestitao je novom predsjedniku i vidi po njegovim izjava da želi nove borbene avione, prenosi N1.

Milanović je zahvaljivao svima, ali, barem javno, nije čovjeku koji ga je doveo na Pantovčak – Plenkoviću

U potrazi za Crnim labudom: Plenković je zarazio HDZ zlonamjernim virusima, trojancima, jedini lijek je – Reset i dobar antivirusni program

Jandroković najavio burnu večer: Današnja sjednica u HDZ-u neće biti mirna kao sjednica Predsjedništva Sabora

Facebook Komentari