SAD likvidirao zapovjednika Iranske revolucionarne garde, Iran najavio osvetu, Amerikanci pozvani da odmah napuste Irak

Tri rakete pale su tijekom noći na zračnu luku u Bagdadu, tijekom napada poginuo je general Kasem Sulejmani, zapovjednik elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde. Likvidiran je i zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis.

Napad je zapovjedio američki predsjednik Donald Trump bez znanja Kongresa, a Iran je najavio osvetu.

Američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je sve američke građane da odmah napuste Irak.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani napad je nazvao kukavičkim činom i “još jednim znakom američke frustracije i bespomoćnosti u regiji”, prenosi CNN. Zakleo se na osvetu.

“Osuđujem ovaj okrutni čin, ali istodobno poštujem ovog hrabrog i trajnog heroja povijesti Irana koji je branio teritorijalni integritet zemlje i vodio borbu protiv terorizma i ekstremizma u regiji. Bez ikakve sumnje, Iran i druge slobodne nacije ove regije osvetit će se za ovaj užasan zločin koji su počinili kriminalci iz Amerike”, kazao je.

Pentagon je potvrdio da je američki predsjednik naredio njegovu likvidaciju. Iranski ministar vanjskih poslova također je potvrdio ubojstvo nazvavši ga “činom međunarodnog terorizma”. Svjetske cijene nafte u međuvremenu su zbog napada skočile više od 4 posto.

Američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je na Twitteru video snimku na kojoj se, kako tvrdi, vidi kako Iračani slave ubojstvo Sulejmanija. “Iračani – Iračani – plešu na ulici za slobodu, zahvalni što više nema generala Sulejmanija”, napisao je, prenosi HRT.

Facebook Komentari