Kvalitetnih majstora sve manje

Metalski obrt Stjepana Šafrana u pet desetljeća postojanja izrastao je u tvrtku s 250 zaposlenih. Partnerstvo s Nijemcima, Talijanima i Amerikancima jamči stabilno poslovanje našem izvozniku koji je nedavno u Varšavi proglašen europskim poduzetnikom godine, piše HRT.

I njega, baš kao i druge obrtnike, muči nedostatak kvalitetnih majstora, što bi trebao popraviti novi zakon o obrtu koji se primjenjuje od iduće godine.

Za 250 radnika u dva metaloprerađivačka pogona posla ima preko glave. Čak 80 posto proizvedenog odlazi stalnim kupcima u Njemačkoj, Italiji, Americi.

– Imamo status strateškog partnerstva s jednom velikom tvrtkom s više od 90 tisuća zaposlenih, to nam je veliko priznanje i sigurnost za budućnost, objašnjava Stjepan Šafran, vlasnik Metal produkta.

U nove tehnologije i robotizaciju tvrtka učestalo ulaže, do sada više od 100 milijuna kuna.

– Ovaj jedinstveni stroj za zavarivanje nema nijedna tvornica na jugoistoku Europe. Dokaz je to da se i naše tvrtke sve više moderniziraju, kaže Šafran.

Roboti su dobrodošli, no teško je širiti posao bez kvalitetnih majstora, a njih je zbog nedostatka dualnog obrazovanja sve manje.

– Upozoravao sam da će Hrvatska doživjeti katastrofu zbog lošeg strukovnog obrazovanja. Danas plaćamo taj ceh. Njemački dualni sustav mi nikako da prihvatimo, ističe Stjepan Šafran, vlasnik Metal produkta.

Školovanje uz praksu priželjkuje i 88 tisuća obrtnika, koji pomake očekuju s novim zakonom o obrtu.

– Nekadašnji pomoćnički ispiti postat će naučnički. Moram s veseljem reći i da će oni s deset godina staža u struci dobiti majstorski ispit, no bez prave reforme strukovnog obrazovanja nećemo imati kvalitetnu radnu snagu, kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Novost je izmijenjenog zakona da će Ministarstvo gospodarstva odlučivati o strukovnom kurikulumu, upisnim kvotama i naučničkoj praksi. Sve kako bi se smanjio broj uvezenih radnika kojih imamo više od 70 tisuća, piše HRT.

Share This Article