Policija utvrdila što je izazvalo požar u kući poduzetnika Milolože, nisu lampice, bila je eksplozija

Zagrebačka policija u subotu je objavila rezultate očevida obavljenog nakon požara koji je izbio u Ulici Rebar u kući poznatog poduzetnika Ivana Milolože.

Iako je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, koji živi u Miloložinom susjedstvu, a koji je osobno sudjelovao u njegovu spašavanju, izrazio uvjerenje da su za buktinju krive upaljene lampice na boru, iz Policijske uprave zagrebačke utvrdili su da je uzrok ipak propuštanje plina na plinskim plamenicima štednjaka.

– Tom prilikom se stvorila eksplozivna smjesa zemnog plina i zraka koja je aktivirana električnom iskrom, navode u policiji napominjući da materijalna šteta još nije utvrđena, ali da procjenjuju da je velika.

Podsjetimo, zahvaljujući brzinskoj Kalinićevoj reakciji, ali i efikasnoj akciji vatrogasaca, iz plamteće buktinje u prizemlju obiteljske kuće u zagrebačkoj Ulici Rebar, u četvrtak oko 1 sat poslije ponoći, spašeni su poznati poduzetnik Ivan Miloloža (59) i njegova supruga.

Naime, Kalinić je prvi susjed obitelji Miloloža te je, čim ga je sin probudio i ukazao mu na nevolje koje su se događale preko susjedne ograde, krenuo u akciju. Prvo s protupožarnim aparatom, no kako je vatra uzela maha, Kalinić se “naoružao” gas maskom i kacigom i uputio u plamteću, zadimljenu kuću ne želeći čekati vatrogasce koji su već bili na putu.

– Moj sin je prvi uočio požar dok sam ja spavao. Odmah sam pojurio van. Vatra se već bila rasplamsala. Padala je žbuka. S kata kuće čuo se glas gospođe koja je vikala: ‘Spasite mi supruga’. Otišao sam do svog auta i uzeo protupožarni aparat i opremu koju imam. Ispred kuće na ulici već su bili susjedi. Stavio sam plinsku masku i kacigu, a susjedi su dodali ljestve pa sam se popeo do balkona na kojem je bila susjeda. Spustio sam je po ljestvama dolje i krenuo dalje tražiti njezina supruga – ispričao je nakon besane noći Pavle Kalinić, dodavši da isprva susjeda Ivana nije mogao pronaći na katu kuće.

Zatim se kroz dim počeo spuštati prema prizemlju po stepenicama, a put si je osvjetljavao lampom koju mu je dao jedan od policajaca. Međutim, kaže Kalinić, bezuspješno jer se ništa nije vidjelo.

– Bio je ozlijeđen, vukao sam ga dolje. Tada su taman došli i vatrogasci koji su pomogli susjeda skroz izvući van, nakon čega ga je Hitna odvezla na Rebro. Nažalost, jednog od dva psa nismo uspjeli spasiti. Ovo je pokazatelj kako je najvažnije u ovakvim situacijama da susjedi najbolje moguće reagiraju do dolaska vatrogasaca i Hitne jer u tih pet, šest minuta može se spasiti život – naglasio je još Kalinić.

Susjedi Ulice Rebar, koji su pokazali složnost u pravom trenutku, s nevjericom prepričavaju dramu koja se tamo odvijala.

– Nakon što su ženu spasili spustivši je niz ljestve s balkona s kojeg je zapomagala, Pavle je poput likova iz crtića, goloruk utrčao u buktinju, prepun adrenalina i želje da spasi susjeda. Čak su i policajci bili zgroženi Kalinićevim junaštvom jer oni itekako znaju rizik koji vreba dok se ulazi u opožareni prostor u kojem je vatra već uzela maha – rekao je za Jutarnji jedan od susjeda Kalinića i Milolože.

Ivan Miloloža je, inače, vlasnik tvornice akumulatora Munja, a jedan je i od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca čiji je nekad bio predsjednik. Za njegovo ime se veže dugogodišnji sudski spor u kojem je od Gradske plinare Zagreb tražio više od 42 milijuna kuna odštete nakon što mu je po nalogu države tijekom plinske krize 2009. bio isključen plin, piše Jutarnji.

Share This Article