Vlada uz odugovlačenje u igru za borbene zrakoplove zove Italiju i Norvešku, iz utrke otpale francuske ponude

Iako je od sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su supredsjedatelji Međuresornog Vladina povjerenstva za nabavu borbenog aviona članove obavijestili da su odabrane države kojima će se uputiti zahtjevi za ponudama prošlo 17 dana, taj dokument još nije upućen na adrese njihovih vlada i nema jasnog odgovora zbog čega se s time odugovlači.

Potvrdio je to za Jutarnji list i glasnogovornik Vlade Marko Milić.

– Na adrese zainteresiranih strana nije upućen zahtjev za ponudom (RFP). Predviđeno je da odgovarajuća služba MORH-a, na temelju odgovarajuće odluke Međuresornog povjerenstva, uputi zahtjeve za ponudom – stoji u odgovoru upit Jutarnjeg.

Zaprimljeno pet iskaza interesa za nove i osam za rabljene

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Međuresorno povjerenstvo je na temelju iskazanog interesa definiralo šest država kojima treba uputiti zahtjeve za konačnu ponudu. Ponude bi trebale uključivati dva nova tipa aviona i četiri rabljena.

Kao što je poznato, zahtjev za iskaz interesa za ponudu višenamjenskog borbenog aviona upućen je na 26 potencijalnih ponuditelja, a zaprimljeno je pet iskaza interesa za nove i osam iskaza interesa za rabljene avione.

Analizom je utvrđeno da taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odgovaraju dva tipa novih i četiri tipa rabljenih aviona. Tako bi zahtjev za novi F-16 blok 70/72 trebao biti upućen Sjedinjenim Američkim Državama te Švedskoj za novi Gripen JAS 39 C/D verziju.

Zahtjevi za rabljene avione F-16 trebali bi se uputiti Grčkoj, Norveškoj i Izraelu, a Italiji za Eurofighter Typhoon. To bi značilo da su iz utrke otpale francuske ponude za Dassault Rafale i Mirage 2000. Također, otpala je i američka ponuda za F-35, avion pete generacije.

Ako zahtjevi za konačnim ponudama budu upućeni na gore navedene adrese, najveće iznenađenje je svakako ponuda Izraela i za novi natječaj nakon blamaže na prošlom natječaju, kada od SAD-a nisu uspjeli ishoditi dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj.

Financijski neodrživo

Prema neslužbenim informacijama, Izrael Hrvatskoj ponovo nudi avion F-16 Barak, no ovaj put zajednički s njegovim proizvođačem, američkim Lockheed Martinom. Hoće li Izraelci u suradnji s Amerikancima Hrvatskoj ponuditi istu konfiguraciju tog aviona kao i na prvom natječaju, kada je njihova ponuda iznosila 3 milijarde kuna, vidjet će se nakon što ponuda stigne. Na hrvatski se natječaj sa svojim rabljenim F-16 ponovno javila Grčka, koja je na prošlom natječaju ponudila nemodernizirani F-16 blok 30 C/D verziju.

Iza te ponude čvrsto su stajale Sjedinjene Države, ali je u konačnici odbijena kao nepotpuna. Švedski SAAB na prošlom je natječaju nudio 12 novih Gripena za 903 milijuna eura, ali bez naoružanja i prilagodbe infrastrukture. SAD i na ovom natječaju nudi novi F-16 block 70/72. Na prošlom natječaju za 12 aviona Amerikanci su tražili više od 9,5 milijardi kuna, što je hrvatska strana tada procijenila kao financijski nepovoljno i neodrživo.

Proces

Povjerenstvo je odlučilo zahtjev za ponudama uputiti i u Italiju i Norvešku, nove natjecatelje na hrvatskom natječaju. Talijani nude polovni dvomotorni Eurofighter Typhoon, teški lovac presretač. U slučaju Norveške, riječ je o varijanti F-16AM/BM, prije moderniziranoj u programu MLU, koja ih je dovela na razinu američkog F-16 Block 50/52.

Odluku o pokretanju novog natječaja za nabavu borbenih aviona Vlada je donijela 4. srpnja ove godine osnivanjem Međuresornog povjerenstva.

Njegova je zadaća priprema i provedba postupka te predlaganje Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka. Zadatak Povjerenstva je pronaći i opcije za obuku pilota za novi avion. O tome je li opcija pronađena, nitko se od odgovornih ne izjašnjava. Iako se tada govorilo da bi postupak slanja zahtjeva za ponudama trebao biti puno kraći s obzirom na to da se u tehničkim zahtjevima ništa nije promijenilo u odnosu na prvi natječaj, cjelokupni se proces oduljio na više od pet mjeseci, a zahtjevi nisu upućeni.

Nakon slanja zahtjeva ponuditelji će imati barem pet mjeseci za sastavljanje ponuda, a glasnogovornik Vlade u odgovoru tvrdi da se “očekuje da će odluka o odabiru ponude biti donesena sredinom 2020. godine”.

Prema dosadašnjim najavama, ugovor s odabranim ponuditeljem mogao bi biti potpisan krajem sljedeće godine.

Share This Article