Crnogorski parlament o crkvenoj imovini, velikosrbi se bune, opsadno stanje u Podgorici

U Podgorici je opsadno stanje zbog parlamentarne rasprave o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica. Policija je od ranog jutra blokirala središte grada i zabranila okupljanje prosrpske oporbe u blizini štićenih objekata, javlja HRT.

Crnogorski portal vijesti.me javlja da je na ulicama Podgorice “čemerna atmosfera, policija, građani i mrtva tišina”. iz SPC-a se najavljuju daljnji prosvjedi ukoliko se donošenje zakona ne odgodi. Zasjedanje je završeno navečer, ali prosvjedi nastavljeni su u večernjim satima.

Zakonu se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao paravan za otimanje crkava i hramova, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700. Mitropolit SPC-a u Crnog Gori Amfilohije vlast u Podgorici prozvao je “bivšim titoistima” i “grupom bogataša” koji žele opljačkati i hramove. Zakonu se protivi i prosrpska oporba koja se protivi i euroatlantskom putu Crne Gore.

Ostale vjerske zajednice, katolička, židovska i islamska, nemaju ništa protiv zakona te su s državom potpisale posebne bilateralne sporazume.

Zakon je za portal HRT-a objasnio Srđan Kusovac, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore i rukovoditelj službe za odnose s javnošću crnogorske vlade.

– Imovinu Srpska pravoslavna crkva ne vraća Crnogorskoj crkvi. Ovim zakonom se utvrđuje pravna činjenica da kulturno blago koje je kroz stoljeća stvarano od državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima. Dakle, samo ona vjerska imovina koja predstavlja kulturno dobro, a stjecana je od javnih prihoda države ili je bila u državnom vlasništvu do gubitka nezavisnosti Crne Gore 1918. godine, bit će ovim zakonom registrirana kao državno vlasništvo. I to samo pod uvjetom da ne postoje dokazi kako nad tom imovinom pravo vlasništva ima neka vjerska zajednica, rekao je Kusovac.

– S druge strane, ako je neka vjerska zajednica stekla određenu imovinu u skladu sa zakonom koji je danas na snazi ili je nekada bio, država će to poštovati, dodao je.

Prijedlog zakona podržala je Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u. SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

– Da budem sasvim jasan: smatram jednako neprihvatljivim vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kada se slavi nestanak naše države u ime velikosrpskog nacionalizma i onda kada se Njegoš proglašava genocidnim piscem, ali i onda kada neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike Srpske pravoslavne crkve, rekao je u parlamentu ministar pravosuđa Zoran Pažin, ujedno i potpredsjednik Vlade.

– Zato ovaj prijedlog zakona koji je pred vama ne staje na kraj jednom etnonacionalizmu da bi porodio i uzgojio drugi. Ne! Ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni Crne Gore jednako vrijedili za sve, dodao je ministar.

Share This Article