Šeks: Škorine birače treba pitati žele li da komunisti dođu na vlast; Kovač: Ako se HDZ resetira, Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje

Vladimir Šeks očekivao je bolji izborni rezultat Kolinde Grabar-Kitarović te smatra da njezin stožer sad mora promisliti kako privući glasače Miroslava Škore. Miro Kovač tvrdi pak da će HDZ-u u drugom krugu biti potrebna nova izborna strategija

Nakon što je jučer postalo jasno kako će se u drugom krugu izbora za mjesto na Pantovčaku boriti Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, jedno je od glavnih pitanja kome će Škorini birači dati glas 5. siječnja sljedeće godine.

HDZ-ov politički veteran Vladimir Šeks u razgovoru za DNEVNIK.hr istaknuo je kako je očito da je Škoro uspio privući dio HDZ-ovih birača te je sada potrebno stvoriti operativni plan kako privući Škorine birače da u drugom krugu glasaju za Grabar-Kitarović.

“Očekivao sam bolji rezultat”

“Očekivao sam bolji rezultat i da će biti prva, ali to se nije dogodilo. Stožer Grabar-Kitarović sad se mora domisliti kako privući Škorine birače. U kampanji bi ih se trebalo pitati žele li da Milanović pobijedi ako ostanu doma. Također, treba ih se pitati žele li da komunisti dođu na vlast”, rekao je Šeks.

Na pitanje kakvu je ulogu u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović odigrao premijer Andrej Plenković, Šeks kaže kako je premijer poduzeo sve da animira HDZ-ovce i njihove birače.

“On je besprijekorno poduzeo sve političke korake da Grabar-Kitarović ostvari što bolji rezultat, u to nema nikakve sumnje”, rekao je Šeks.

Kovač: “HDZ se mora sabrati i podvući crtu”

Kako komentira rezultat Kolinde Grabar-Kitarović, pitali smo i HDZ-ova Miru Kovača, koji ističe kako je u prvom krugu “obraz HDZ-a sačuvala Primorska Hrvatska, poglavito Dalmacija”

“To je osiguralo ulazak Kolinde Grabar Kitarović u drugi krug predsjedničkih izbora. Za pobjedu u drugom krugu bit će potrebna nova izborna strategija. Kratkoročno, ali i srednjoročno HDZ mora ponovno zadobiti povjerenje svojih razočaranih birača, dakle i onih Miroslava Škore, koji je ostvario više nego respektabilan rezultat”, kaže Kovač.

Očekuje kako će se HDZ nakon “otrežnjujućih rezultata na europskim izborima i ishoda jučerašnjeg prvoga kruga predsjedničkih izbora zaista sabrati, podvući crtu i izvući potrebne pouke”.

“Ako se HDZ resetira, a HDZ to može i mora, ako bude svoj i vrati svoje razočarane birače, Kolinda Grabar Kitarović pobijedit će u drugom krugu i ostati predsjednica Republike. HDZ je utemeljen prije trideset godina kao sredstvo za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske, a danas mora biti sredstvo za stvaranje boljega života u uređenoj Hrvatskoj, u kojoj se može živjeti kvalitetno i bez korupcije”, rekao je Kovač za DNEVNIK.hr

Škoro uzeo dio glasova

Podsjetimo, Miroslav Škoro otkinuo je dobar dio glasova Grabar-Kitarović, posebno u nekim gradovima.

Ona je, naime, prije pet godina u Gradu Zagrebu osvojila 35,04 posto (117.673 glasa), a sada je tu izgubila više od 40 tisuća glasova, odnosno osvojila 19,36 posto. Ispred nje bili su i Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

U Rijeci, svome rodnom gradu, prije pet godina osvojila je 27,32 posto (13.911 glasova), a sada 18,78 posto. I tu je Milanović jučer bio bolji, ali je uspjela osvojiti više glasova od Škore.

U Splitu je 2014. Grabar-Kitarović osvojila 32,83 posto (26.061 glas), a jučer 25,30 posto. Pobjedu je u najvećem dalmatinskom gradu odnio Zoran Milanović, a Grabar-Kitarović i ovdje je bila bolja od Škore.

Osijek joj je prije pet godina dao 16.075 glasova, što je bilo 36,13 posto, a sada je osvojila 23,06 posto (11.304 glasa). Bila je tek treća, iza Škore i Milanovića.

Nakon obrađenih 99,98 posto biračkih mjesta Zoran Milanović osvaja 29,55 posto, to jest 562.779 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 26,65 posto, odnosno 507.626 glasova, piše dnevnik.hr.

Share This Article