Nataša Božić: Projekt Škoro uključuje projekt Antiplenković. U ovom trenutku je crvena krpa desnici Andrej Plenković

Nataša Božić, urednica Točke na tjedan, u Novom je danu komentirala prvi krug predsjedničkih izbora, ali je i pojasnila što kandidate čeka u drugom krugu.

“Bitka za desnicu nije gotova, to je Miroslav Škoro pokazao najavom izlaska na parlamentarne izbore. Time je razočarao Plenkovića, a onda Kolindu Grabar-Kitarović, koji su očekivali da se nekako samo zbroje glasovi.

U Škorinom govoru je bilo jasno da se bitka za desnicu zahuktava i da glasove koje je osvojio na ovim izborima planira uložiti kao kapital za parlamentarne izbore”, rekla je Nataša Božić.

Kako će Kolinda Grabar-Kitarović komunicirati poruke prema Škorinim glasačima, kada je do sada bilo – dok smo mi ratovali, on je tamburao?

“Mislim da same poruke koje su bile usmjerena na Miroslava Škoru nisu bile problem. HDZ i ona osobno libili su se napadati njegovo biračko tijelo. Veliki korpus koji stoji iza Škore, korpus od 450.000 glasova, je osvetnički, želi vlast u HDZ-u, mjesto Andreja Plenkovića. To će biti problem.

Matematika u HDZ-u koja je pribrajala biračko tijelo Miroslava Škore sebi pala je u vodu kada je Škoro sebe svrstao u opoziciju. Škoro kaže da je 75 posto ljudi, svi koji nisu za Kolindu Grabar-Kitarović, da su svi protiv vlasti. U tom korpusu je i SDP.

Njen problem je što je bitka Škorinog stožera bitka protiv Andreja Plenkovića i to se nastavlja u drugom krugu. Oni jesu desno biračko tijelo, naravno da nisu svi koji su glasali za Škoru tvrda desnica, ali činjenica je da HDZ ne može računati da će samo zbrojati desno biračko tijelo. Pored toga, odaziv će u drugom krugu biti niži nego u prvom krugu.

Kolinda Grabar-Kitarović je već najavila da smo mi ili oni, da idu protiv crvene opasnosti, a to je Milanović. No, projekt Škoro uključuje projekt Antiplenković. U ovom trenutku je crvena krpa desnici Andrej Plenković.

Zoranu Milanoviću je problem kako dobiti glasove lijevog spektra, kako ih motivirati da izađu na izbore, a da se ne zamjeri desnici. Slijedi kratka kampanja i svaki je potez važan. Debata će puno toga odlučiti”, rekla je Božić.

Debata Kolindu Grabar-Kitarović vratila u igru.

“Ona je tu gdje jest jer je HDZ uspio upogoniti svoju mašineriju, a najveći je Plenkovićev uspjeh što ju je uspio ugurati u drugi krug. Mislim da je do razlike od 42.000 glasova između nje i Škore došlo zbog debate u kojoj je on bio nevidljiv.

Treba vidjeti kakva će biti strateška odluka njenog stožera kada je u pitanju debata, hoće li biti samo jedna debata ili njih više, kako bi mogli i popraviti neki eventualni loš potez.

Škorini su glasovi važni, ali puno će ovisiti o motivaciji stožera i tome da izvugu birače na izbore. Kampanja za drugi krug trajat će samo dva tjedna, od kojih su pola praznici i vikend. Mislim da nema vremena za obilazak zemlje, ključni će biti televizijski istupi. Predsjednički izbori uvijek su vrlo personalizirani. Mislim da ideološka podjela neće biti jedini, čak ni glavni kriterij u ovom drugom krugu”, rekla je Nataša Božić.

Facebook Komentari