Vrijeme, južina, izborna nedjelja….

I tijekom vikenda će biti iznadprosječno toplo, uz izraženu južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, a mnogima će smetati i česta kiša, osobito na Jadranu i uz njega i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Neke će rive vjerojatno biti poplavljene ne samo zbog obilne kiše u kratkom vremenu, nego i zbog velikih valova.

U novome će tjednu biti stabilnije i sunčanije nego za vikend, ali i hladnije, osobito poslije utorka, kada će u mnogim mjestima kopnenog područja ponovno biti jutarnjih “minusa”, pišu HRT-ovi prognostičari.

Osim spomenutih vremenskih pojava, još neke su vidljive u najnovijem kalendaru DHMZ-a, kojeg možete pogledati, preuzeti i ispisati i iz internetskog Meteo kutka HRT-a.

Detaljniju prognozu po područjima za petak i sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Subota: kišovita, vjetrovita, relativno topla

Dunja Plačko-Vršnak: “U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno, uz kišu uglavnom od sredine dana. Uz umjeren južni i jugoistočni vjetar jutro će biti toplije nego u petak, a najviša dnevna temperatura oko 13 ili 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, uz povremenu kišu i umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će uglavnom između 9 i 14 °C.

Česte kiše, mjestimice i obilne, bit će u gorju i na sjevernom Jadranu. Kasno poslijepodne vjerojatno prestanak kiše i smanjenje naoblake, uglavnom na sjevernom Jadranu. Jako jugo tijekom dana okretat će na jugozapadnjak, koji će puhati i u gorju. Temperatura u gorju između 8 i 13 °C, na Jadranu od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji će prevladavati oblačno i dalje iznadprosječno toplo. Povremeno će biti kiše, mjestimice i obilnije, a ponegdje može i zagrmjeti. Puhat će jako i vrlo jako jugo koje će sredinom dana okrenuti na jak južni i jugozapadni vjetar. Pritom će more biti umjereno valovito i valovito.

Jače valovitog mora može biti prema otvorenom južnog dijela, uz jako i olujno jugo, koje će poslijepodne malo oslabjeti i okrenuti na južni vjetar. Pritom će prevladavati oblačno uz povremenu kišu, lokalno moguće i obilniju. Bit će relativno toplo, uz temperaturu između 14 i 18 °C.”

Izborna nedjelja kišovita, a u novome tjednu stabilnije

“U nedjelju će u kopnenom području i dalje prevladavati oblačno, uz povremenu kišu, koja osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije može biti obilnija. Zapuhat će sjeverozapadni vjetar pa će se temperatura, uz djelomično razvedravanje, sljedećih stabilnijih i sunčanijih dana ipak sniziti.

I na Jadranu će u nedjelju još biti obilnije kiše, pa i u obliku izraženijih pljuskova koje ponegdje može pratiti i grmljavina, a prema kraju dana naoblaka će se raskinuti, oborine prestati, najprije na sjevernom dijelu. Barem djelomice sunčano bit će u prvim danima sljedećeg tjedna. Jako jugo će u nedjelju postupno okrenuti na zapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar. Bit će malo hladnije.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Facebook Komentari