Vozači-doušnici: Traže vozače za nadziranje prometa, plaća 1400 eura

Ilustracija

U Francuskoj već dvije godine radarske kontrole na cestama obavljaju privatnici. Privatne tvrtke, kao što su Geos ili Mobiom, imaju vozila s ugrađenim radarima, a njihovi vozači umjesto policije nadziru promet i snimaju one koji voze prebrzo. Podaci se potom šalju policiji, a ona vozačima u prekršaju izdaje kazne, prenosi HAK revija.

Vozači vozila s radarima ne smiju zaustavljati vozače u prekršajima nego ih samo snimaju. Policiji je taj posao bio preskup, a privatnici uživaju u njemu – rade po 24 sata i zarađuju. Precizirano je na kojim cestama mogu raditi, a tvrtke koje se time bave konstantno traže nove zaposlenike.

U Mobiomu, primjerice, mjesečna neto plaća je 1400 eura, a radno vrijeme je šest sati dnevno (u igri su i noćne smjene) – uključeni su i blagdani i vikendi. Od 2020. godine Mobiom će na cestama u Normandiji imati 26 zaposlenika u pet automobila opremljenima radarima.

Nisu svi Francuzi oduševljeni time. Smatraju da su vozači koji ‘otkucavaju’ ostale u prometu “prodali dušu vragu za nekoliko eura”. Drugi, pak, pozdravljaju tvrtke koje stvaraju nova radna mjesta i policiji olakšavaju posao.

Share This Article