1.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vidović: Najviše pritužbi građana u 2019. vezano uz zdravstvo

Vidović: Najviše pritužbi građana u 2019. vezano uz zdravstvo

U emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskoga radija gostovala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Kada će se u Saboru naći Izvješće o stanju ljudskih prava za 2018.?

– Ja bih isto to voljela znati. Prvi puta otkako sam ja pravobraniteljica, a to je od 2013. , Sabor niti nadležni odbor nisu raspravljali o Izvješću. Kada će biti u sljedećoj godini vidjet ćemo. Ne postoji obrazloženje zašto u ovoj godini nismo o tome raspravljali, ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Hoće li Izvješće biti prihvaćeno ili ne, nema utjecaja na rad, dodaje Vidović.

– Preporuke koje su sastavni dio Izvješća su naši prijedlozi koji proizlaze iz komunikacije s građanima, a suština ljudskih prava je kako živjeti kvalitetnije i bolje.

Dodaje da oni u velikoj mjeri uvažavaju ono što im Vlada te ministarstva govore.

– Poanta Izvješća nije da kaže Vladi što ona želi čuti ili da se u svemu složi. Poanta je da nadzire i daje ocjenu ljudskih prava te konkretne preporuke kako situaciju poboljšati.

Pitanje pravosuđa, radnih i službeničkih odnosa te područje diskriminacije su glavne točke koje zanimaju građane.

– U 2019. godini, prva informacija koju mogu reći, čini se da je područje zdravstva ove godine na prvom mjestu po broju pritužbi. Tu je i pitanje siromaštva te socijalne isključenosti. Također, prosječna mirovina je samo 100 kuna veća od praga siromaštva. Također, najviše su pogođeni ljudi u ruralnim područjima. Ljudima su nedostupne zdravstvene i socijalne usluge, a tu je i pitanje javnoga prijevoza. Tu se može govoriti i o višestrukoj diskriminaciji, konkretno vezano uz pripadnike srpske nacionalne manjine, s obzirom na stanje u područjima gdje žive, dodaje Vidović.

Najnovije

Još iz rubrike