20.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Čuvari tradicije u Svetom križu Začretje: Klinč moje babice

Čuvari tradicije u Svetom križu Začretje: Klinč moje babice

Čuvajući običaje naših majki, baka i djedova, čuvamo sjećanja i uspomene na one koje zauvijek nosimo u srcu. Da bi tradicija živjela i dalje, vode brigu u Hrvatskom zagorju. Društvo “Naša djeca” Sveti Križ Začretje već 14 godina provodi projekt “Klinč moje babice”, piše HRT.

– Poticaj je bio jedna slučajna situacija kada je dijete šećući s mamom prolazilo ovaj muzejski prostor Žitnice i vidjelo našu narodnu nošnju i lutku u nošnji. Djevojčica je rekla – mama, odi idemo vidjeti ove pračovjeke. Onda je mama rekla nisu to pračovjeki već žena u narodnoj nošnji. To je bio poticaj, ajmo djeci osvještavati baštinu, rekla je predsjednica Društva “Naša djeca” Sv. Križ Začretje Nevenka Sinković.

Djeci iz 8 društava s područja Krapinsko-zagorske županije na trosatnim radionicama prenose se različite vještine. Izrađuju nakit, ukrase i predmete baš onako kako su nekada, kao dio narodne nošnje ili za određene prigode, radili stariji sumještani ili članovi obitelji.

– Prenosimo tradiciju, stare vještine djeci na način da djeci primjereno u tri sata kroz radionice pokušamo reći nije samo sve u igricama i na mobitelima, osvijestite da vaši prsti su vrijedni. Ako vam damo lijepo upute možete i štrikati i heklati i vesti. Sve su to tradicijske aktivnosti kojima su se nekada naše bake bavile, a mi to danas zaboravljamo, kaže Sinković.

Jedna od najboljih poznavateljica izrade tradicijskog nakita – ogrlica i drugih ukrasa od perlica, papira, krep-papira i komušine – jest Ana Čižmek, koja rado i nesebično svoje znanje prenosi mlađim naraštajima. Prezentatorica je u Starom selu Kumrovec. O tome je i knjigu napisala.

– S time da smo zaista radili od slame, od konca, vez pa smo radili ogrlicu tradicijsku. Ja sam napravila tako malu shemu kao što smo djeci prilagodili taj bodec, tako smo ogrlicu prilagodili da ta djeca u dva sata stignemo napraviti. Imala sam 2, 3 radionice i s učiteljicama i aktivisticama Društva Naša djeca. Ovaj put nemamo ni jednog muškog inače smo imali i dečke na tim radionicama. Isto su radili kao i cure, rekla je Čižmek.

Ovogodišnja tema radionice je izrada tradicijskog broša ili bodeca

– On se sastoji od jedne velike kopče koja liči na zihericu, ali na sebi ima rupice kroz koje se to provodi, te igle i ima 24 šiljka. Mi smo to smanjili. Zašto se zove bodec. Zato jer na kraju ima one metalne dijelove. On u stvari se stavlja na prsa. On ističe ženske grudi međutim ima te šiljke na sebi kako god on izaziva diranje, međutim ipak je oprez da ne smiješ dirati, kaže Čižmek.

S velikom radošću djeca prebiru po perlicama i sudjeluju u radionicama.

– Toliko su zainteresirani i sretni da su danas izradili svoj bodec, a sada nisu otišli nego rade moderne narukvice, kreiraju dalje na osnovu onog što su naučili. Cilj je bio maknuti djecu od zatvorenih prostora i dati im smisao djetinjstva, a to je igra kroz osmišljavanje radionice, kroz zajedničko druženje, kroz aktivnosti na zraku, cilja društva Naša djeca je primarno to, izjavila je predsjednica Društva.

Bilo da se s njima igramo, prenosimo im neke vještine ili pričamo priče – djeci darovano vrijeme, najbolje je provedeno vrijeme – znaju to u Društvu “Naša djeca” Sveti Križ Začretje. Pokazuju im običaje svojih predaka uvjereni da to ona nikada neće zaboraviti.

Najnovije

Još iz rubrike