VIDEO Grabar-Kitarović u Brodu: Kada smo prvi put došli u ured morali smo pobrisati prašinu jer se tamo ništa nije radilo; Kako su tekli razgovori s Putinom; Đuro Đaković će dobiti snažnog partnera

Rekla sam da ću se preseliti s Pantovčaka. To je bilo nemoguće iz nekih objektivnih uvjeta, ali sam smanjila svoj proračun za 25 milijuna kuna. Kada vam je godišnji proračun nešto više od 30 milijuna kuna, u pet godina 25 milijuna kuna je puno. Dakle, kada bismo se svi toliko trudili u Hrvatskoj, to bi bilo jako puno – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović na predizbornom skupu u Slavonskom Brodu. Pritom je, dodala je, smanjila broj zaposlenika, pogotovo broj savjetnika, prenosi Večernji list.

– Moj prethodnik ih je imao tri puta više, a ne vidim da su išta radili, jer prva stvar kada smo došli u ured doslovno – morali smo pobrisati prašinu, jer se tamo ništa nije radilo. I zato kada gledam ovu fotografiju predsjednika Tuđmana, želim razmišljati o tome. Ja u njega gledam kao svog učitelja. Neću reći kao oca, jer imam svog oca, ali kao nekoga iz svoje obitelji, i voljela bih vjerovati da je on danas ponosan na mene i na vas. Zato što živimo ovu Hrvatsku koju je on želio – kazala je Grabar-Kitarović.

Ona je istaknula kako će Hrvatska predsjedati Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, za što se izborila nekoliko godina prije nego što nam je bio red i to zato što “ne želimo Hrvatsku u pozadini, na zadnjem mjestu, nego Hrvatsku koja zna, koja hoće i koja će u okviru europskih i NATO interesa prije svega promicati interese sebe, svoje države i svojega naroda”. Predsjednica je poručila da, bez obzira koliko neki kandidati tvrdili da ne treba imati program, da oni sve imaju u glavu, ona nije takva osoba, prenosi Večernji.

– Ono što vam posebno želim reći iz mog programa koji je doista opširan i opsežan i za koji sam se potrudila ne samo ja nego vi, jer vi ste ga pisali, ja sam ga samo tipkala. Ovo je program koji je nastao tijekom pet godina obilaženja svakog pedlja Republike Hrvatske, koji je nastao temeljem razgovor s vama, poduzetnicima, radnicima, poljoprivrednicima, OPG-ovcima, ribarima, ženama, mladeži, umirovljenicima, ovo je program za Hrvatsku, Hrvatsku koja zna kako treba ići dalje – poručila je predsjednica i dodala:

– Neću dopustiti nikakvo sivilo, nikakav bijes koji nas vodi u stvaranju programa, nego razum i srce prije svega. Jer država se ne može voditi samo razumom, mora se voditi i srcem. Ako je vodiš srcem, počiniš gaf, a taj su gaf crveno-bijelo kvadratići u cijelom svijetu, koji nisu nanijeli nikakvu štetu ovoj državi, nego štoviše, rekli su – ja sam ponosna, hrvatski narod je ponosan. Hrvatska nije mala država, Hrvatska će biti među predvodnicima u svijetu, jer hrvatski narod zna, Hrvatska zna, razumije, može i mora bolje – rekla je predsjednica u Slavonskom Brodu, prenosi Večernji.

Predsjednica je brođanima objasnila i da će Đuro Đaković dobiti vrlo vjerojatno snažnog partnera koji neće ući u vlasničku strukturu, a i ispričala je kako su tekli razgovori s Vladimirom Putinom oko zagađivača s druge strane Save.

Rješenje onečišćenja zraka i stabilizacija poslovanja Đuro Đaković grupe, glavne su odrednice koje je Kolinda Grabar-Kitarović istaknula u subotu kao važan doprinos predsjedničkog mandata vezano uz Slavonski Brod, a u fokusu novog su pitanje demografije i povratka mladih u područja iz koji su se odselili, prenosi Hina besplatno.

“Pitanje onečišćenja zraka sam riješila u razgovoru s predsjednikom Putinom i svim ostalim dionicima. Đuro Đaković je od posebne važnosti za Hrvatsku. U petak su isplaćene plaće, još 60 radnika plaće će dobiti u ponedjeljak. Idemo zajedno s Vladom u restrukturiranje tvrtke. Riješit će se svi dugovi Đure Đakovića da bi mogao ući novi partner. U trećem koraku idemo u novu proizvodnju koja će Đuri Đakoviću i svim ljudima u ovom području omogućiti konkretnu zaradu”, rekla je novinarima nakon predizbornog skupa u Slavonskom Brodu.

Dodala je da je jedna američka tvrtka zainteresirana za uspostavu servisnog centra za borbena vozila, ne samo vezano za Hrvatsku nego i za cijelo područje jugoistoka Europe.

Na izbornom skupu u Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić” Grabar-Kitarović je kao važan uspjeh u mandatu predsjednice države istaknula i odmicanje Hrvatske od “regiona” i vezanje uz središnju Europu kroz inicijativu “tri mora”. Među svoje uspjehe uvrstila je proaktivnu politiku u smjeru gospodarske diplomacije.

Prema njezinim riječima, rezultat tog rada je oko 300 poslovnih ugovora sklopljenih između hrvatskih tvrtki čiji su je predstavnici pratili na državničkim putovanjima.

Na upit novinara Grabar-Kitarović je komentirala i česte napade dvojice glavnih protukandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore, te njeno povlačenja iz takve retorike. “Ja sam uvijek bila takva. Jučer Josipović, danas Škoro, sutra Milanović. Pa dokle će to tako, ne prema meni kao kandidatkinji, nego prema ženama općenito. Idemo razgovarati o programima, a ne svađati se”, rekla je Grabar Kitarović.

“Ja vjerujem u HDZ, bila sam uvijek lojalna stranci. Stranka je bila uvijek uz mene i stajat će”, odgovorila je na pitanje novinara “uzima li Škoro glasove iz HDZ-ovog bazena”. Podsjetila je da je kao predsjednica države nije članica stranke i da traži glasove svih birača koji žele put rasta i napretka.

“Sada sam nestranačka osoba, predsjednica i mora biti, prema Ustavu. Tražim glasove svih hrvatskih državljana i svih birača koji žele put naprijed, put rasta, put napretka. A ne povratak na staro ili neke eksperimente. U glasove HDZ, koalicijskih partnera, nezavisnih i svih koji vjeruju u mene uopće nemam nikakve sumnje”, rekla je Grabar Kitarović. Nije željela procjenjivati hoće li u Slavonskom Brodu osvojiti isti broj glasova kao i na prošlim izborima.

Tijekom predizbornog skupa Grabar-Kitarović se, govoreći o sljedećem mandatu, obratila u publici nazočnoj ministrici demografije Vesni Bedeković s kojom ju, kaže, čeka borba za povratak mladih u demografski opustošena područja Slavonije. O ovom problemu, podsjetila je, govorila je i prije dvije godine, a on nije samo problem Hrvatske, nego i EU koja ga je, uostalom, stavila na razinu potpredsjednika Europske komisije.

Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je u proteklom mandatu pokazala da zna, može i ne boji se voditi Hrvatsku. Predstojeći izbori su put kojim se usmjerava Hrvatska, a oni koji traže dodatne ovlasti za predsjednika, žele samo dodatnu moć za sebe, poručila je.

Grabar-Kitarović posjetila je danas Novu Gradišku i Davor gdje se družila s građanima. U Novoj Gradiški je zapalila svijeću podno spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te spomen-obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima, piše besplatno Hina.

Facebook Komentari