19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Velika potraga: Vučica pobjegla iz osječkog Zoološkog vrta

Velika potraga: Vučica pobjegla iz osječkog Zoološkog vrta

Mlada vučica pobjegla je iz osječkog Zoološkog vrta u petak oko 15 sati. Još uvijek nije poznato kako se izvukla iz nastambe kao ni to gdje se skriva. Pretpostavlja se da je pobjegla u šumu prema Baranji slijedeći lisičji trag. Inače, do prije sto godina vuk je u Baranji bio ‘domaća’ životinja.

– Stručne službe još uvijek ju traže, ali zaista nema razloga za paniku. Vučica je plašljiva, boji se ljudi, zato je i pobjegla – kaže Večernjem listu Zoran Kon, glasnogovornik PU Osječko-baranjske. Riječ je, inače, o mladoj ženki, staroj oko godinu i pol koja je prije dva dana stigla u osječki Zoološki vrt, a preseljenje joj je očito teško palo. Alarmirani su županijski centar 112 i lovci Hrvatskih šuma kako bi pokušali uhvatiti odbjeglu vučicu. Iz Zoološkog vrta apeliraju na građane da im jave ako je slučajno vide. U osječki Zoološki vrt u siječnju dolazi i vuk iz Stockholma koji treba biti partner odbjegloj vučici.

– Nije ni nama jasno kako se to dogodilo. Timaritelji su je nahranili i nakon dva sata ugledali u našem gospodarskom dvorištu. Otvorili su vrata kako bi ju vratili, no ona je pronašla rupu na ogradi, gdje se vjerojatno provlačila lisica, nanjušila njezin trag i otišla prema šumama. Tek nam je stigla iz zagrebačkog zoološkog vrta, sva je u strahu i preplašena, zato je i pobjegla. Nije opasna za ljude, još je mlada, veličine manjeg psa, a vukovi moraju biti u čoporu i gladni da bi napali – govori Denis Vedlin, rukovoditelj osječkog ZOO-a. Po literaturi odrasli vukovi za dan mogu prevaliti 70 do 80 kilometara. Teoretski, odbjegla vučica već je mogla stići i do Mađarske. – Molimo građane, ako je vide, da nam jave kako bismo ju pokušili uhvatiti s puškom za uspavljivanje i vratiti – apelira Vedlin nadajući se kako neće doći do pucnjave i tragične situacije u kojoj bi vučica mogla stradati.

Podsjetimo, prije točno tri godine jedna je vučica pobjegla iz zagrebačkog Zoološkog vrta. Vučica je tada iskočila iz kaveza i ušla u javni prostor zoološkog vrta. Posjetitelji su se sklonili u zatvorene nastambe dok je trajala potraga za životinjom. Ubrzo je uhvaćena i neozlijeđena vračena u kavez.

Najnovije

Još iz rubrike