VIDEO Pijani rakun pojavio se na božićnom sajmu u Njemačkoj. Odnijeli su ga i ubili, javnost je u šoku – ali takva je uredba EU

Zašto je pijani rakun s božićnog sajma u Erfurtu morao dati svoj život?, pita se Bild.

Nedugo nakon što ga je, dok je tulumario, “spasila” vatrogasna postrojba, lovac je pucao u njega. Glasnogovornik grada Erfurta Daniel Baumbach rekao je da ga je ubio u skladu s uredbom EU.

“Rakun se nalazi na popisu EU invazivnih vrsta”, rekao je Baumbach. Prema uredbi, populacija ovih životinja mora biti pod kontrolom. Smatraju se opasnošću za domaće životinjske vrste, poput zmija i ptica.

“Rakuni mogu prenijeti i zarazne bolesti – virus koji ubija pse i mačke”, kaže Baumbach.

Glasnogovornik policije prethodno je u nedjelju rekao da je vatrogasna služba odvela pijanog rakuna u sklonište za životinje. Ali prema Baumbachu, to nije bila krajnja destinacija.

“Vatrogasna jedinica znala je da se životinja mora predati lovcima”, rekao je. Odgovarajuća EU uredba iz 2014. predviđa i zabranu držanja i uzgoja. Sklonište za životinje u Erfurtu stoga ne bi bilo alternativa likvidaciji rakuna.

Baumbach je rekao da je rakuna likvidirao lovac, jedan od četvorice zakupnika gradskih lovišta. Samo prošli tjedan jedan od tih lovaca ubio je četiri rakuna u gradu.

Bilo je neobično da rakun, poput životinje koja je upravo likvidirana, u subotu naleti na gužve, naglasio je Baumbach.

No lovac nakon likvidacije pijanog rakuna nije pronašao tragove bolesti.

Stručnjaci kažu kako je moguće da je životinja uživala alkohol. Ali možda je i pojela otrov za štakore.

Nakon što je ubojstvo rakuna postalo javno poznato, uslijedili su pozivi u vatrogascima, sa salvama uvreda, rekao je Baumbach. O slučaju se žestoko raspravljalo i na društvenim mrežama.

Facebook Komentari