Velika pobjeda Johnsona – Britanija napušta EU

Povijesna pobjeda konzervativaca i jednako takav poraz laburista na paralmentarnim izborima u Velikoj Britaniji. Konzervativci premijera Borisa Johnsona osvojili su 363, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata. Stranka za brexit Nigela Faragea ostala je bez mandata.

Za većinu je bilo potrebno 326 mandata. Konzervativci će imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987. godine. Za laburiste je ovo najgori rezultat po broju mandata od izbora 1935., piše HRT.

Apsolutna većina u novom sazivu britanskog parlamenta premijeru Borisu Johsnonu omogućit će da provede brexit 31. siječnja kako je i obećao. “Puno vam hvala. Rezultati još stižu, no prema sadašnjim projekcijama, u ovoj fazi izgleda da je Konzervativnoj stranci dodijeljen moćan novi mandat. I zadatak da se riješi Brexit. I ne samo Brexit, nego da se ujedini ova zemlja, da krenemo naprijed i usredotočimo se na prioritete britanskog naroda, poručio je.

– Ovo je očigledno vrlo razočaravajuća noć za Laburističku stranku, rekao je šef laburista Jeremy Corbyn pristašama u svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Londonu, u kojoj je pobijedio. Krivca za neuspjeh pronašao je krivca u brexitu koji je “polarizirao raspravu i nadvladao dobar dio normalne političke rasprave”. Vođa laburista rekao je kako ne planira predvoditi laburiste na novim izborima, ali je obećao nadgledati “proces refleksije” u stranci.

Laburisti pometeni u Škotskoj, dominacija škotskih nacionalista

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za neovisnost Škotske osvojila je 48 od 59 izbornih jedinica u Škotskoj, 13 više nego na prošlim izborima. Laburisti, koji su desetljećima pobjeđivali u Škotskoj, osvojili su tamo samo jedan mandat. Predsjednica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson izgubila je od SNP-a u svojoj izbornoj jedinici East Dunbartonhire za samo 149 glasova.

Irski nacionalisti imaju mandat više od unionista

U Sjevernoj Irskoj su stranke koje se zalažu za ujedinjenje Sjeverne Irske s Irskom (Sinn Fein i “Socijaldemokratska i laburistička stranka”) dobile zajedno 9 od 18 mandata, jedan više od Demokratske unionističke stranke (DUP). DUP je dobio dva mandata manje, u odnosu na prošle izbore, a njihov potpredsjednik Nigel Dodds izgubio je u svojoj izbornoj jedinici od kandidata Sinn Feina. Tako je po prvi puta u britanski parlament izabrano više irskih nacionalista od unionista, iako republikanski Sinn Fein nikada ne preuzima mandate u londonskom parlamentu, pa će njihova mjesta ostati prazna.

Funta ojačala

Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016. Oko 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu funta je skočila za 2,34 posto prema dolaru, na 1,3469 dolara i za 1,93 posto prema europskoj valuti, na 82,97 penija za euro, piše HRT.

Facebook Komentari