Ankica Mamić: Ovi izbori mogu se izgubiti zbog tisuću glasova

Komunikacijska savjetnica Ankica Mamić bila je gošća Novoga dana. Prokomentirala je izbjegavanje sučeljavanje najpopularnijih predsjedničkih kandidata – Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore.

“Rekla bih da je to omalovažavanje hrvatskih birača i ne služi nijednom kandidatu na čast” istaknula je Ankica Mamić. Kaže kako aktualna predsjednica ima pravo odbiti sučeljavanje, ali i da ima odgovornost prema biračima.

“Njeno je pravo. Predsjedničine izjave zadnjih mjeseci nisu joj donosile poboljšanje rejtinga ili percepcije. Vjerojatno su iz tima zaključili da bi sučeljavanje naštetilo kampanji”, rekla je. Njezini protukandidati, Zoran Milanović i Miroslav Škoro, trebali su, kaže, pristati na sučeljavanje i bez aktualne predsjednice.

“Barem njih dvojica. Na taj način bi sigurno nanijeli štetu predsjedničinoj kampanji”, smatra.

Prokomentirala je poruku Grabar-Kitarović koja je protukandidatima poručila da biračime ne nude nikakve programe.

“Ovo su personalizirani izbori, biramo osobu. Programe je vjerojatno pročitao samo onaj tko ih je kompilirao. Nije točno da nitko nema nikakav program. I to nije nikakav argument za izbjegavanje sučeljavanja”, naglasila ja komunikacijska savjetnica. Osvrnula se i na jučerašnju prometnu nesreću u Malom Bukovcu, u kojoj je predsjedničin izborni autobus udario automobil i – produžio dalje.

“Rekla bih da je propust predsjedničina tima, a ne predsjednice. Ako se zaustavljanje protivi propisima, nekad empatiju treba staviti ispred”, smatra Mamić.

O strategiji Škore kaže: “Na skupu u Lisinskom izravno je pozvao glasače HDZ-a. To može biti i prednost i mana. Može homogenizirati birače, dok s druge strane prvi puta imamo javne sukobe različitih frakcija u HDZ-u. Takva strategija za sada mu donosi rast”, objasnila je.

Zoran Milanović pak, kaže Mamić, mogao bi “od sigurnog kandidata za drugi krug postati gubitnik u finishu”.

“Glasovi ljevice mogu se rasuti, Dalija Orešković i Kovač mogu uzeti dio glasova, Milanoviću bi baš ti mali postotci mogli biti oni koje treba. SDP-ovi birači se homogeniziraju kad vide da je panika, a sad je panika. Ako ne izađu na birališta 22. mogao bi izgubiti drugi krug”, rekla je.

“U početku je to izgledalo kao super pozicija za Milanovića, Sad, kad se aktiviralo desno biračko tijelo, nemate kandidata koji jako odskače. Milanoviću svaki lijevi birač predstavlja problem. Ovi izbori mogu se izgubiti zbog tisuću glasova. Svaki glas koji ode bilo kojem kandidatu od centra lijevo može biti razlog da Milanović ne uđe u drugi krug”, objašnjava Mamić.

Usporedila je hrvatske predsjedničke izbore s parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji. Smatra kako kod nas nedostaje plaćenih oglasa. “Još nisam vidjela nijedan promotivni spot. Pogledajte izbore u VB, tamo se u zadnji čas love birači”, naglasila je.

Facebook Komentari