Plaće i radno vrijeme liječnika bit će regulirani posebnim zakonom

Nakon što je Vrhovni sud odlučio da liječnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, ministar zdravstva Milan Kujundžić sastao se u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima liječničkih asocijacija.

Nakon sastanka u Min zdravlja predsjednica Sindikata liječnika Renata Čulinović Čaić kazala je:

“Predstavnik Vlade, Milan Kujundžić u ovom slučaju, morao se izjasniti sindikatima što je Vladi prihvatljivo u odnosu na prijedloge koje su dale liječničke asocijacije. Dakle, strukovni kolektivni ugovor ii Zakon o plaćama.

Protuprijedlog Vlade bio je da je njima prihvatljiviji Zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika. Potez je sad opet na užem kabinetu Vlade, koja mora dati zeleno svjetlo da se krene u ozradu tog zakona.”

Što s problemom isplata nagomilanih prekovremenih sati?

“To nije bila glavna tema sastanka, ali ministar Kujundžić ju je stavio na dnevni red. O tome detalje ne možemo iznositi, budući da je izdano samo priopćenje Vrhovnog suda, ne definitivna odluka. Kad stigne definitivna odluka, kroz desetak dana, moći ćemo razgovarati konkretno.

Jedna stvar mora biti svima jasna. Riječ je o novcu koji smo zaradili i odradili i koji liječnicima mora biti isplaćen.”

“U radnoj skupini bit će predstavnici krovnih liječničkih asocijacija”

“Na današnjem sastanku predstavnici Vlade rekli su da im je prihvatljivo da se krene u izradu Zakona i plaćama i radnom vremenu liječnika. U tom smislu, inzistirali smo na dinamici donošenja takvog zakona, na rokovima do kojih će se donijeti taj zakon i na tome tko će sjediti u Radnoj skupini. Odluka o formiranju radne skupine je na ministarstvu zdravstva, nakon što dobije zeleno svjetlo u Vladu, a u njoj bi svakako bili predstavnici krovnih liječničkih asocijacija”, kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Kujundžić: U prosjeku donošenje zakona traje pola godine

“Reprezentativnost liječnika u Hrvatskoj treba vratiti, treba im vratiti dignitet i uvažavati njihove potrebe”, kazao je nakon sastanka ministar zdravstva Milan Kujundžić.

NIje mogao konkretno odgovoriti na pitanje kada će spomenuti zakon biti donesen.

“Ja to ne znam. U prosjeku mogu reći da donošenje zakona traje oko pola godine.”

Na pitanje što će biti s odlukom Vrhovnog suda o isplati prekovremenih sati, odnosno o kojem iznosu je riječ i je li predviđen u proračunu, Kujundžić je kazao:

“Dvije su stvari važne. Mi ne možemo utjecati na Vrhovni sud niti smo pokušali utjecati. Kao ni na ono što je radila prethodna Vlada. Dakle, ovo je zbroj djela prethodne Vlade i buduće presude Vrhovnog suda. Taj broj sa sigurnošću ne zna nitko, spekulira se oko milijardu, milijardu i pol. Mi ćemo od svih bolnica tražiti da izračunaju svaka zasebno koliko bi to bilo pa ćemo napraviti zbroj. Tog novca nažalost u ovom trenutku nema, ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, tražit će se u nekakvom vremenskom roku.”

“Rad liječnika treba propisati zakonom”

Uoči sastanka, Luetić je za N1 je objasnio zahtjeve liječnika, ali i komentirao odluku Vrhovnog suda.

“Ova odluka pokazuje ono što smo tvrdili otpočetka, da rad liječnika treba propisati zakonom. Očekujemo da ministar Kujundžić i ministar Aladrović ponude rješenja kako Vlada misli regulirati rad liječnika u Republici Hrvatskoj, je li to kroz poseban zakon ili kroz strukovni ugovor, ali čekamo da vidimo što Vlada kaže”, rekao je Luetić.

“Dva su odvojena problema, problem što se prekovremeni sati vuku godinama, procjene se kreću do milijardu kuna zarađenog novca, unatrag pet i pol, šest godina. Vrhovni sud je rekao da se taj novac koji je zarađen treba vratiti liječnicima. Naše procjene su da je to do milijardu kuna”, rekao je Luetić, koji je dodao da prekovremeni rad nije jedini problem rada liječnika.

“Tu treba akcijski plan kako zanavljati kadar u zdravstvu i da se prekovremeni rad legalizira. Liječnici imaju i preko 1000 sati prekovremenih godišnje, to treba regulirati”, rekao je.

Podsjetimo, Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, što znači da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati.

Ukupni dug liječnicima oko 1,5 milijardi kuna

Procjenjuje se da se ukupni dug prema liječnicima zbog krivo obračunatih prekovremenih stati kreće oko 1,5 milijardi kuna.

Odluku Vrhovnog suda već su pozdravili Hrvatska liječnička komora (HLK) i HLS, piše N1.

Velika pobjeda liječnika, Vrhovni sud donio odluku da se plate prekovremeni sati, više od 2,5 milijardi kn; Šefica sindikata za Hrvatsku danas: Ovo nam vraća vjeru u pravdu i pravosudni sustav

Share This Article