Hrvatski ribari i dalje dobivaju slovenske kazne, nekoliko tisuća u ukupnom iznosu od više milijuna kuna

I dok politika traži rješenje za granični spor, hrvatski ribari i dalje love do sredine Savudrijske vale i dobivaju kazne iz Slovenije. Dosad su ih primili nekoliko tisuća u ukupnom iznosu od više milijuna kuna. Pozdravljaju mišljenje vještaka Europskoga suda i nadaju se da će pridonijeti što hitnijem rješavanju spora, piše HRT.

Sud Europske unije u proljeće bi trebao objaviti je li mjerodavan odlučivati o tužbi Slovenije protiv Hrvatske, a vezano uz odluku Arbitražnog suda o razgraničenju na moru. Neovisni odvjetnik suda objavio je kako smatra da taj sud nije mjerodavan, a njegovo mišljenje sud može, ali i ne mora uzeti u obzir.

Dok čekaju odluku hrvatski su ribari dosad zaprimili na stotine kazni u ukupnom iznosu većem od milijun kuna. Pozdravljaju mišljenje odvjetnika suda i priželjkuju što hitnije rješavanje situacije u Vali.

– Pozdravljam i logično da je takav stav jer Slovenija kroz različite postupke i sudove želi legitimirati ono što su uspjeli ukrasti kroz arbitražni postupak, smatra ribar iz Savudrije Danilo Latin.

Ribar Diego Makovac objašnjava kako se radi pod pratnjom hrvatske policije.

– Radi se s pratnjom naše policije, slovenska policija i inspektor dolaze na nas, slikaju, upozoravaju i šalju redovito kazne na kućnu adresu, rekao je Makovac.

Dodaje kako je rekorder u broju primljenih kazni. Koliko ih ima kaže, ne zna, prestao je brojiti.

Sud nije nadležan, misle ribari, ovo je problem između dviju država, one se moraju dogovoriti, kažu već rezignirano.

– A mislim da se to neće nikad ni završiti. Bilo bi krajnje vrijeme da Slovenci love s njihove strane, mi s naše, dok se to ne sredi, ako će se ikada i srediti. Nije svaki dan isti, ali nije lako, rekao je Ecio Kocijančić, ribar iz Savudrije.

– Mi, hrvatski ribari, sigurno smo najveće žrtve cijelog ovog postupka i ove situacije koju trpimo evo već 28 godina, netko više netko manje, većom ili manjom frustracijom, a sigurno i u nekim trenucima gubimo kontrolu, smatra Latin.

Uz slovenske koće koje im prelaze preko mreža, ovih dana hrvatski se ribari bore i s dupinima. Štetu trpe, kako god.

Predsjednica RH: Kao što sam već istaknula – arbitraža je mrtva. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje

Facebook Komentari