Zapostavljeno povrće koje je u novu zvijezdu prometnuo trend niskohidratne i veganske prehrane

Cvjetača je unazad nekoliko godina od zapostavljene namirnice prometnula u novu zvijezdu među povrćem.

Veliku popularnost cvjetače potaknuo je trend niskohidratne i veganske prehrane, pri čemu ljudi traže svoje omiljene verzije namirnica bez žitarica, mesa ili proizvoda životinjskog podrijetla.

Cvjetača je iznenađujuće dobar izvor vitamina C i pa tako mjerica ovog povrća sadrži nekoliko grama vlakana, plus kalij i folat, dakle prava je riznica zdravlja. Cvjetača ili karfiol je prepuna važnih hranljivih sastojaka i vitamina te potiče imunitet. Bogata je vitaminom B, magnezijem, kalijem i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju, piše Tportal.

Cvjetača ili karfiol prava je riznica zdravlja, kažu stručnjaci, stoga bi se svakako trebalo naći na jelovniku svih onih koji paze na svoju prehranu. Nutricionisti hvale prednosti cvjetače koja se može konzumirati na bezbroj načina – kao nadjev na pizzu, u obliku ukusnog pirea, u ukusnim smoothiejima, finim varivima ili juhama.

Ovoj namirnici pristupiti s određenim oprezom

Antioksidanti koje cvjetača sadržava smanjuju utjecaj slobodnih radikala, štetnih molekula povezanih s rakom. Neka istraživanja su pokazala kako cvjetača može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, raka usta, grla, pluća, raka želuca i raka dojke. Baš poput svojih rođaka kupusnjača, poput brokule ili kelja, cvjetača je prepuna protuupalnih, antioksidativnih i detoksificirajućih nutrijenata.

No nutricionisti upozoravaju kako je bitno ipak ovoj namirnici pristupiti s određenim oprezom.

Cvjetača pripada tzv. kupusnjačama ili krstašicama (tu spadaju brokula, kupus, cvjetača i kelj pupčar) koji sadržavaju ugljikohidrate nazvane rafinoza koje tijelo ne može u potpunosti probaviti. Zbog toga neke osobe imaju problema s napuhnutosti i vjetrovima, piše Tportal.

Također i vlakna u cvjetači, iako su dobra za tijelo, također mogu potaknuti pojavu plinova i napuhnutosti u trbuhu. To je osobito izraženo ako niste bili na prehrani koja sadržava puno vlakana i odjednom ste počeli kozumirati puno cvjetače. Dajte svom organizmu vremena da se prilagodi tako da postupno povećavate koliko vlakana pojedete i pijte puno vode.

Osim toga, treba upozoriti i daje cvjetača izvor vitamina K koji pomaže kod zgrušavanja krvi. Nekim osobama koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (poput varfarina) savjetuje se jesti dijetu s malo vitamina K, pa liječnici upozoravaju da nagla promjena unosa vitamina K može dovesti do zdravstvenih problema poput krvarenja. Ipak, budući da cvjetača nema toliko vitamina K kao povrće poput špinata ili kelja pupčara, uobičajene količine cvjetače vjerojatno neće predstavljati problem. Ali ako počnete jesti puno toga povrće i jopš uzimate sredstva za razrjeđivanje krvi, obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Ipak, ako ste na dijeti pripazite i u kojoj kombinaciji jedete cvjetaču jer npr. prelivena topljenim sirom ili u kombinaciji sa slaninom, kobasicama ili krumpirićima i nije baš dijetalni obrok osobito u večernjim satima.

Dakle, uživajte u cvjetači na sve načine – samo umjereno.

Share This Article