Migranti preseljeni iz Vučjaka, slijedi deratizacija i dezinfekcija

U utorak oko 19 sati završila je akcija premještanja migranata iz kampa Vučjak, koji će potom biti srušen.

Oko 12:20 u kamp su stigli autobusi, a oko pola sata kasnije krenuli su s migrantima koje prevoze na druge lokacije. U autobusu je, osim migranata, bio i najmanje jedan policajac.

Razvoj situacije cijeli je dan pratio Andrija Jarak, reporter Dnevnika Nove TV, koji je rekao da je iz kampa otišlo 14 autobusa punih migranata. Jarak i ekipa Nove TV prvi su ušli u napušteni kamp.

“Sinoć je izgledalo grozno, kad je ovdje bilo 400 ili 500 migranata, ali danas, nakon što ih je policija odvela, izgleda još gore. Tone razbacanog smeća su po cijelom kampu, u kojem je u zadnjih šest mjeseci bilo 25.000 ljudi koji su ovdje živjeli bez osnovnih uvjeta za život. Slikama nije potreban nikakav komentar”, izvijestio je Jarak.

Oko 700 migranata je danas napustilo kamp. Kako doznajemo od policije, sve je prošlo bez ijednog incidenta. Očito su i sami migranti zaključili da ovdje ne mogu ostati.

“Razgovarao sam s ljudima iz Crvenog križa koji su svih ovih mjeseci nesebično pomagali. Rekli su kako ujutro dolaze srušiti, spaliti i deratizirati kamp. Ništa se ovdje više ne može iskoristiti”, rekao je Jarak i dodao da nitko ne zna hoće li se migranti vraćati u Bihać koji im je važan jer je nad njim planina Plješevica, jedina šansa da pobjegnu u Hrvatsku i onda dalje u EU.

Oko 16 sati pojavile su se informacije da je kamp prazan, no onda se još stotinjak migranata spustilo s Plješevice. Zbog toga su u kamp došla dodatna tri autobusa. Zadnje autobuse snimile se kamere Nove TV.

Na terenu su bili i djelatnici hitne pomoći, a osim redovne policije sve su osiguravali i pripadnici posebnih postrojbi.

Kroz kamp Vučjak je u zadnjih šest mjeseci prošlo 25.000 ljudi, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari