VIDEO Vulkan erumpirao dok su turisti bili u krateru, najmanje pet osoba je poginulo, policija upozorava da bi broj poginulih mogao rasti

Najmanje pet osoba je poginulo, a više od 10 je nestalo nakon erupcije vulkana u ponedjeljak blizu istočne obale novozelandskog Sjevernog otoka, javlja CNN. Nekoliko trenutaka prije erupcije turisti su viđeni unutar ruba kratera na novozelandskom Bijelom otoku.

Policija je priopćila da su spašene 23 osobe, ali i upozorila da bi broj poginulih mogao rasti, piše BBC. Nekoliko trenutaka prije erupcije vulkana turisti su viđeni unutar ruba kratera.

Kevin O’Sullivan, izvršni direktor novozelandskog udruženja kruzera kazao je kako vjeruje da je kruzer Ovation of the Seas u vrijeme erupcije obilazio otok. Ovation of the Seas je kruzer na 16 katova koji može primiti gotovo pet tisuća putnika, dok ima 1500 članova posade.

Michael Shade bio je na brodici koja je krenula na izlet i snimio eksploziju u kojoj se vidi gust pepeo i dim iznad planine. BBC-ju je rekao da se nalazio u krateru samo 30 minuta prije erupcije.

“Bilo je to još uvijek sigurno, ali išli smo unutra u manjim grupama. Kad smo se ukrcali na brod, onda je netko pokazao prema vulkanu i svi smo vidjeli. Ja sam ostao šokiran! Brodica se okrenula natrag i pokupili smo još neke ljude koji su čekali na pristaništu”, opisao je Shade.

“Dio ozlijeđenih prevezen je na obalu, a među njima je najmanje jedna osoba u kritičnom stanju”, kažu u policiji, dok je Služba hitne pomoći St John’s priopćila da je dvadesetak ozlijeđenih kojima je potrebna medicinska pomoć.

Screenshot: Krater vulkana neposredno prije eksplozije, screenshot kamere uživo

Facebook Komentari