Kamp Vučjak će srušiti i zapaliti: Migranti noćas ponovo idu na granicu s Hrvatskom

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, kaže da vojarna kod Sarajeva još nije obnovljena pa će migranti biti prebačeni u obližnji Blažuj te da postoji ideja da se jedan dio preveze u Salakovac kod Mostara.

Međunarodna organizacija za migracije poručila je da će sudjelovati samo u dobrovoljnom preseljenju. Policijske snage očekuju da će neki migranti pružiti otpor.

Ružnić objašnjava da su tijekom ponedjeljka obavljene brojne pripremne radnje. “Fokusirat ćemo se najviše na utorak, kada će biti središte dešavanja, a završna faza će biti u srijedu. Ovakav raspored smo napravili jer nam je potrebno toliko vremena da se pripremimo, prije svega zbog sigurnosti”, kaže Ružnić.

Dio migranata najavljuje da će se usprotiviti selidbi, pa je moguće da će doći i do nereda. Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak proveo je cijeli dan kampu Vučjak i javlja kako su sigurnosne službe Bosne i Hercegovine poduzele sve mjere u slučaju da se migranti usprotive selidbi i dođe do nereda. Sutra u podne tamo više neće moći doći ni novinarske ekipe, napravit će tampon zonu kako bi preseljenje prošlo uz što manje problema.

Sinoć je 105 migranata pokušalo ilagalno ući u Hrvatsku, ali nisu u tome uspjeli pa se strahuje da bi noćas mogli masovno pokušati prijeći granicu. Migrante u BiH zanima samo područje kod Bihaća jer je nekoliko kilometra udaljeno od granice Hrvatske, a krajnji cilj su im zemlje Europske unije, javlja Jarak.

U šest mjeseci kroz kamp je prošlo 25.000 ljudi. Nakon što sutra odvezu ljude u kamp s humanijim uvjetima u Sarajevo, djelatnici Crvenog križa srušit će i zapaliti kamp Vučjak, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari