Objavljeni rezultati ankete ministarstva: Čak 992 škole nadoknađivat će nastavu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate ankete o nadoknadi nastave, provedene u ukupno 1.144 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

Prema privremenim rezultatima ankete koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja proteklih dana provelo u školama i učeničkim domovima, a vezano za nadoknadu nastave zbog štrajka koji je trajao 36 radnih dana – nastavnu godinu morat će produljiti ukupno 992 osnovne i srednje škole, dok 152 škole neće.

Škole koje će mijenjati vrijeme praznika ili produljiti trajanje nastavne godine dužne su, navodi se također u priopćenju, dostaviti prijedlog izmjena Županijskom upravno odjelu nadležnom za poslove obrazovanja, odnosno Uredu grada Zagreba koji će Ministarstvu dostaviti ujedinjeni zahtjev za sve škole koje su zatražile izmjene i to najkasnije do 16. prosinca 2019. godine.

Nastavu će produljiti 992 škole

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u srijedu, 4. prosinca 2019., upitnik školama kako bi prikupilo informacije o broju nastavnih dana koje je potrebno nadoknaditi, kao i preferencije škola vezano uz nadoknadu. Do petka, 6. prosinca, u 12 h upitnik su popunile 1.144 škole. Škole su dale sljedeće odgovore:

Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. utvrđeno je da nastavna godina počinje 9. rujna 2019. godine, a završava 17. lipnja 2020. godine, odnosno 22. svibnja 2020. godine za učenike završnih razreda srednje škole. Tom Odlukom propisan je i početak i završetak prvog i drugog polugodišta, kao i odmori učenika tijekom nastavne godine.

Člankom 3. stavkom 2. navedene Odluke propisano je da ako škola ne ostvari propisani nastavni plan i program/kurikulum, nastavna godina može se produljiti odlukom Županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva nadležnog za obrazovanje i nakon 17. lipnja 2020. godine, odnosno nakon 22. svibnja 2020. godine, za završne razrede srednje škole. Isto tako, člankom 8. Odluke propisano je da iznimno, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih Odlukom, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i Upravnog odjela”, navedeno je u priopćenju resornog ministarstva, prenosi N1.

Facebook Komentari