Velika međunarodna akcija USKOK-a i policije: Uhićen poznati trgovac luksuznim automobilima te još deset osoba

Policija i USKOK proveli su veliku akciju koja je bila usmjerena na razbijanje skupine utajivača poreza.

Uz hrvatske istražitelje, u akciji policije i USKOK-a su sudjelovali i istražitelji iz Njemačke, Češke, Slovačke i Bugarske. Prikupljanje potrebnih podataka trajalo je mjesecima, a akcija je finalizirana u četvrtak ujutro.

Uhićen je poznati trgovac luksuznim automobilima, 48-godišnji Ivan Inja Bašić, piše Jutarnji list. Policija je pokucala na vrata nekolicini njegovih suradnika zbog sumnje da su uvozili skupocjena vozila, prodavali ih, ali pritom nisu plaćali PDV i druga davanja.

Obavljeni su pretresi Bašićeva doma i poslovnih prostora njegovih tvrtki na zagrebačkoj Knežiji te na adresama još deset osumnjičenih osoba među kojima je i Bašićeva supruga. Istodobno su provedene i pretrage tvrtki supružnika u Münchenu i Pragu. U istrazi je sudjelovao i Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija.

Na popisu osumnjičenih su i Bašićeve tvrtke sa sjedištem u Zagrebu – Click Motors, Meo Centar i Portula. Osumnjičene se tereti da su u Njemačkoj kupovali uglavnom luksuzne automobile Mercedese, BMW-e i Audije te ih prodavali kupcima u Hrvatskoj. PDV nisu plaćali ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj. S najmanje 35 uvezenih automobila na taj način oštetili su državni proračun za približno 3,1 milijun kuna.

Među kupcima su, kako navodi Jutarnji list, zvučna imena iz raznih društvenih sfera – od poduzetnika i odvjetnika do sportskih krugova.

Facebook Komentari