Porezna uprava stigla na zagrebački advent: Naruče, plate, a onda se predstave…

Građani će za blagdane potrošiti 15,3 milijarde kuna. Velik dio tog kolača potrošit će se i na zagrebačkom adventu. No osim građana željnih zabave i opuštanja, adventske kućice obilazit će i Porezna uprava.

Nakon rekordne turističke sezone koja je utjecala na opću potrošnju, rekordne zaposlenosti u posljednjih nekoliko godina, i potrošnja u vrijeme adventa upisat će i sama možda pokoji rekord, nedavno su poručili iz Hrvatske gospodarske komore.

“Prema procjeni Hrvatske gospodarske komore blagdanska potrošnja će iznositi oko 15,3 milijarde kuna, što je pola milijarde kuna više nego prošle godine. Porezna reforma i više plaće rezultirali su optimizmom i povećanom potrošnjom građana, a upravo to je temelj rasta u odnosu na 2018.”, istaknula je krajem studenog direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Kazne su paprene

Vrijeme je adventa i pojačane potrošnje na ulicama gradova, a osim građana, od četvrtka adventske kućice češlja i Porezna uprava. Provjerava se stanje u blagajnama, a za viškove ili manjkove – kazne su paprene. Na prvu – kao i svi drugi gosti na štandu. Naruče hranu, plate, pričekaju račun i ostatak.

Nakon toga se predstave, pokažu značku i inspekcija može krenuti. Ugostitelji nemaju ništa protiv da se u inspekciju uključi i ekipa Dnevnika Nove TV.

“Hoćete, molim vas, stisnuti mi X i prebrojati blagajnu”, čuje se od poreznih inspektora. Provjerava se stanje u blagajni, odnosno, odgovara li zbroj računa zatečenom stanju. Poslovanje na kratko stane, kobasice se hlade, ali sve je gotovo za 10 minuta. “Okej, u redu, mi ćemo sad još napisat zapisnik o svemu ovome..”, navodi poreznik na kraju inspekcije.

Srećom po ugostitelje, sve je prošlo bez problema. Računi su fiskalizirani, manjkova i viškova nije bilo. “Ne smije imati nikakav višak. U slučaju da konobari dobivaju bilo kakve napojnice, to moraju stavljati sa strane. Ne toleriramo ništa. Znači – kasa mora štimati”, objašnjava Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

Facebook Komentari