2.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Objašnjenje iz Grada zašto je nogiran dr. Nogalo: Kao da raspišete natječaj...

Objašnjenje iz Grada zašto je nogiran dr. Nogalo: Kao da raspišete natječaj za profesora matematike, a zaposlite iz likovnog

U zgradi Gradske uprave u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su objašnjeni razlozi smjene docenta Bore Nogala s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Docenta Boru Nogala smijenilo je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak. Tim povodom u Gradskoj upravi održana je konferencija za medije na kojoj su predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč objasnili razloge za Nogalovu smjenu.

”Kada vijeće dobije izvješće o propustima u postupanju, dužno je razriješiti ga. Prema tome, Nogala nije smijenilo Upravno vijeće jer ima mogućnost o tome samostalno odlučivati, već zato što je to dužnost. Sve drugo su insiniuacije”, kazala je na konferenciji Stavljenić Rukavina.

Dodala je da razlog smjene nije projekt Dječje bolnice Srebrnjak, koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura. Kaže da je upravo Nogalo stopirao projekt ”jer već mjesecima ne raspisuje natječaj za izradu projektnih aktivnosti”. ”Time je svjesno i namjerno ugrozio, u posljednjoj godini svog mandata, rad na ovom važnom projektu”, rekla je predsjednica Upravnog vijeća.

Kao nepravilnost u radu bivšeg ravnatelja bolnice navode da je na natječaju za pedijatra Nogalo zaposlio liječnika bez specijalizacije.

”To je kao da raspišete natječaj za profesora matematike, a zaposlite profesora likovnog jer je ostavio dobar dojam”, rekla je Jelena Pavičić Vukičević. Dodala je da je znakovito da Dječja bolnica Srebrnjak jedina nije potpisala ugovor s HZZO-om.

Pročelnica Gradskog kontrolnog ureda Ana Matijević rekla je da, nakon što je Nogalu uručeno izvješće kontrolnog ureda, imao mogućnost da dostavi dokumente kojima bi osporio navode izvješća, on to do danas nije učinio. ”Željela bih naglasiti da je do srijede, kada je odlukom Vijeća razriješen, da su se, ne samo otkad je upoznat s izvješćem o njegovu razrješenju, kontrolne aktivnosti provodile dva mjeseca”, objasnila je Matijević.

”Iako se to želi svesti na osobnu razinu, naša je dužnost pratiti rad institucija. Vjerujem da su svi oni koji su danas prozivani doista dali svoj maksimum i da je ovo jedino rješenje samim time jer je to jedini zakonski okvir u kojem moramo djelovati”, kazala je zamjenica gradonačelnika.

Jelena Pavić Vukičević kaže kako nije istina da je Nogalu zapriječen ulaz u bolnicu, kao ni to da je zabranjena konferencija za medije u bolnici. ”O tome smo doznali iz medija. Doista smo zgroženi. To nije istina”, rekla je Pavičić Vukičević.

Zamjenica gradonačelnica istaknula je da očekuje postupanje institucija. ”Ravnatelj koji kaže da nije znao… Moramo se upitati gdje je bio ravnaatelj kad je bolnica dostavljala dokumentaciju. Valjda zna što je dostavljano jer je on dostavljao”, poručila je Pavičić Vukičević.

Ana Stavljenić Rukavina kazala je da je sada na mjesto ravnateljice bolnice imenovana predsjednica stručnog vijeća Lana Tambić Bukovac, koja je kazala da je imenovanje odbila. ”Mi nemamo odluku predsjednice stručnog vijeća da ona to odbija. Zasad, prema odluci Vijeća, ravnateljica je kolegica Tambić Bukovac”, rekla je Stavljenić Rukavina.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da Upravo vijeće posljednjih mjeseci ”imalo uistinu otežan odnos s Dječjom bolnicom”. ”Želimo da se ustanova što prije vrati normalnom funkcioniranju”, kazao je Jeleč.

Uspješni ravnatelj DB Srebrnjak kroz suze zorno objasnio: Smijenjen sam jer nisam nikome nikada lizao dupe

Najnovije

Još iz rubrike