Novi udarac za predsjednika Trumpa. Zastupnički dom američkog Kongresa nastavit će s istragom

Novi udarac za predsjednika Donalda Trumpa. Zastupnički dom američkog Kongresa nastavit će s istragom o dokazima za pokretanje njegova opoziva.

Imamo dovoljno dokaza da je predsjednik prijetnja Ustavu i zemlji. U pitanju je američka demokracija, izjavila je Nency Pelosi i zatražila da se nastavi postupak opoziva.

– Predsjednik je sudjelovao u zlouporabi vlasti ugrožavajući našu nacionalnu sigurnost i integritet naših izbora. Njegovo djelovanje je u suprotnosti s vizijom naših utemeljitelja i sa zakletvom koju on polaže za očuvanje, zaštitu i obranu Ustava Sjedinjenih Država, rekla je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Svemu je prethodilo svjedočenje četvorice pravnih stručnjaka za ustavno pravo. Trojac, koji su izabrali demokrati, složio se da je Donald Trump prekršio članak 2. Ustava. Zlorabio je predsjedničke ovlasti, opstruirao Kongres i pravdu.

– Ovo nikada prije nismo vidjeli. Predsjednik je bezočno prekršio prisegu da će poštovati zakon, štititi i braniti Ustav, naglasila je Pamela S.Karlan, stručnjakinja za ustavno pravo.

– Najjednostavnije rečeno – osobne je interese stavio ispred nacionalnih, govori Noah Feldman, stručnjak za ustavno pravo SAD-a.

Optužbe su teške, tvrdi profesor ustavnog prava, kojeg su pozvali republikanci, no nema uvjerljivih dokaza da je predsjednik kršio Ustav.

– Mislim da nema uvjerljivih dokaza da je počinjeno kazneno djelo, govori Johnatan Turely, stručnjak za ustavno pravo SAD-a.

Predsjednik Trump poručio je demokratima da rade brže žele li ga smijeniti.

– Ništa im nije bitno, potpuno su poludjeli. Poručujem im da to učine vrlo brzo kako bismo imali pošteno suđenje u Senatu i da se naša država vrati poslu. Sada će mnogi otkriti koliko je naš sustav korumpiran. Izabran sam za čišćenje močvare i to činim, objavio je na Twiteru Donald Trump.

Američki predsjednik, tvrde demokrati, uskratio je 391 milijun dolara vojne pomoći Ukrajini. Tražio je od Kijeva pokretanje istrage o navodno sumnjivim poslovima njegova politička suparnika i predsjedničkog kandidata – demokrata Joea Bidena i njegova sina u toj zemlji. Donald Trump sve opovrgava, piše HRT.

Facebook Komentari