Stigli rezultati Pisa testova, pogledajte gdje je Hrvatska

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate ispitivanja PISA, testiranja znanja i vještina učenika u prirodoslovlju, matematici i pismenosti.

Najbolje rezultate na PISA-i do sada su postizale zemlje posve različitih kultura kao što su Južna Koreja, Kanada, Finska, dok anglosaksonske zemlje kao što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo baš i ne briljiraju. U zadnjem ispitivanju 2016., azijske zemlje, na čelu sa Singapurom, bile su najbolje. Hrvatska je tada zauzela loše 36. mjesto od 72. U području matematičke pismenosti Hrvatska se 2015. pozicionirala na 41. mjestu, a na skali čitalačke pismenosti na 31. mjestu s ostvarenih 487 bodova.
Istraživanje PISA 2018 u Hrvatskoj je provedeno u proljeće 2018. godine u 179 srednjih i 4 osnovne škole. Glavna ispitna domena bila je čitalačka pismenost, dok su matematička i prirodoslovna pismenost bile sporedne domene.

Prilikom predstavljanja najnovijih rezultata, u utorak u Ministarstvu obrazovanja, resorna ministrica Blaženka Divjak kazala je kako su rezultati Hrvatske na PISA testovima loši.

Hrvatska je 29. po čitalačkoj pismenosti.

Od 79 zemalja, Hrvatska je na 29. mjestu prema čitalačkoj pismenosti, na 40. prema matematičkoj te na 46. mjestu prema prirodoslovnoj pismenosti.

“Najbolji rezultat u čitalačkoj pismenosti postigli su učenici iz kineskih pokrajina. Iza njih slijedi Singapur. Najbolji učenici u Europi su iz Estonije i Finske. Hrvatska se nalazi na 29 mjestu od 77 zemalja sudionica”, rečeno je.
“Hrvatski rezultat statistički se ne razlikuje od rezultata 11 zemalja”, dodano je.
Od naših susjeda, najbolja je Slovenija koja se nalazi na 21. mjestu.

Hrvatska ove godine ima nešto lošiji rezultat što se tiče čitalačke pismenosti. No, to, rečeno je, statistički je zanemarivo.

“Hrvatska je u skupini zemalja gdje nema promjena u prosječnom trendu, hrvatski trend je ravna linija”, rečeno je na konferenciji, prenosi Index.

Matematička pismenost – 40. mjesto
I tu su najbolji rezultat postigli učenici iz kineskih pokrajina. Najbolja u Europi je Estonija.
Hrvatska je na 40. mjestu od 78 zemalja. Hrvatska ovdje ima rezultat koji je ispod prosjeka OECD-a.

Rezultati za globalne kompetencije učenika, dodatne inovativne domene, bit će objavljeni polovicom 2020. godine.

Što mjeri PISA?

Taj Međunarodni program ispitivanja znanja i vještina učenika provodi se od 2000., a obuhvaćeni su učenici u dobi od 15 godina.
Provjeravaju se tri područja: čitalačka pismenost, matematika i prirodoslovlje. U svakom ispitivanju jedno od ta tri područja određeno je kao “dominantno” i temeljitije se provjerava. U 2018. to će bila čitalačka pismenost, kao i 2009. i 2000.

Većina pitanja, njih 70 posto, odnosi se na tu dominantnu temu, a 30 posto na ostale dvije.
PISA uključuje i upitnik o obiteljskoj situaciji i sociokulturnom položaju učenika te njihovoj percepciji škole.

Facebook Komentari