Plenković objasnio da je kompromis postignut, Mihalinec: Od sutra je štrajk zaustavljen, od sutra se svi vraćaju na svoja mjesta

Ad

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju dogovor nije bio postignut, pa se s razgovorima nastavilo na sastanku u ponedjeljak u 14.30. Vlada je ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Sastanak je završio nešto prije 16 sati, a proglašen je prestanak štrajka.

Sindikat Preporod će imati izjašnjavanje o najnovijoj ponudi Vlade, objasnio je Željko Stipić prije ulaska na pregovore.

Plenković kaže da je kompromis postignut i sutra ne bi trebalo biti štrajka. Vlada nije imala sredstava za povećanje u rujnu, kaže Plenković.

Sada smo ponudili 1. prosinac, plaća se povećava za 3 posto kroz koeficijent, plaća ide u siječnju. Potom 1. lipnja ide 1. posto, ukupno 4 posto kroz povećanje koeficijenta za 2020. godinu. Potom još dva posto kroz koeficijent za 2021. godinu, objasnio je premijer.

Za nenastavno osoblje potpisat ćemo sporazum, dodatak GKU, a kroz uredbu o koeficijentima riješiti i položaj tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, objasnio je Plenković.

Branimir Mihalinec je ovo ocijenio kao dobro kompromisno rješenje.

Konačni cilj koeficijenta će biti realiziran kroz godinu dana, rekao je sindikalac Mihalinec. Nenastavno osoblje će financijski jednako proći kroz dodatke na GKU, rekao je Mihalinec.

Od sutra je štrajk zaustavljen, od sutra se svi vraćaju na svoja mjesta, rekao je Mihalinec. Objasnio je da izjašnjavanje članstva nije potrebno jer su zahtjevi ispunjeni, a kompromis je napravljen u dinamici.

Plenković je objasnio da u rujnu sredstava nije bilo za povećanje koeficijenta 6,11 posto, ali nađeno je kompromisno rješenje kroz tri državna proračuna.

Dani u štrajku će biti plaćeni, ali nadoknada nastave neće, rekao je Plenković i dodao da, ako je štrajk plaćen, fer je da ne bude nadoknada. S tim se složio i Mihalinec.

Plenkovićeva ponuda u koeficijentima učiteljima ali ne i nenastavnom osoblju: E neće ići, gospodo! Svima 6,11, ne samo nama! Do kraja – zajedno

Facebook Komentari