Ja sam doveo Josipa Đakića u vrh Hvidre, a sada me izbacio, riješio se svih 2230 članova osječke Hvidre

Ja sam doveo Josipa Đakića u vrh Hvidre, tu sam udrugu i osnivao, a sada me je Josip Đakić izbacio iz nje. I ne samo mene, riješio se svih 2230 članova osječke Hvidre – ustvrdio je Damir Varaždinac iz Osijeka, stopostotni ratni vojni invalid.

On je, naime, i Đakićev prethodnik – na čelu Hvidre Hrvatska bio je od 2000. do 2004., a posljednjih sedam godina vodio je Hvidru Osječko-baranjske županije. Maknut je s te funkcije službeno proteklog utorka, a još je ranije izbačen iz udruge, piše Večernji list.

Sukobi osječkih branitelja sa središnjicom, konkretnije Josipom Đakićem, tako su dobili novu dimenziju. Hvidra Osijek 91, naime, nije u sustavu Hvidre Hrvatska, a dok je Đakić na čelu krovne braniteljske udruge, odlučili su još u lipnju, to ne žele ni biti. Egzistiraju oni, tako, samostalno. A pokuša li se doznati pozadina tih tektonskih potresa u Hvidri, svaka strana ima, očekivano, svoju priču.

Pita li se Osječane, ona je započela prije dvije godine, kada je Hvidra Osijek završila u stečaju zbog duga za grijanje većeg od 100.000 kuna.

– Plaćali smo 10.000 kuna mjesečno grijanje za naše prostorije. Bilo je govora da ćemo, uz pomoć Grada Osijeka i resornog ministarstva, “prelomiti” taj dug, ali je stečaj otvoren i zatvoren po ubrzanom postupku, nismo s njime praktički bili ni upoznati. Hvidra Osijek druga je po brojnosti u Hrvatskoj, iza Zagreba, a ispred Splita. Trebamo udrugu koja će štititi prava invalida pa smo ju ponovno oformili, ali smo po zakonu morali promijeniti ime, pa je tako osnovana Hvidra Osijek 91. Sve je to bilo po napucima Josipa Đakića i njegove pravne službe. Nova Hvidra Osijek 91 primljena je u Hvidru Osječko-baranjske županije, kojoj sam ja bio na čelu, a središnjica nam je izdavala članske iskaznice. I sve je bilo u redu do, kako ga mi zovemo, Penavina prosvjeda u Vukovaru, zbog neprocesuiranja ratnih zločina – započinje Damir Varaždinac.

Hvidra se praktički stvarala u Slavoniji – prvi joj je čelnik bio iz Nuštra, drugi iz Slavonskog Broda, treći Osječanin, dok je Đakić iz Pitomače. Istaknuto je lice u braniteljskoj populaciji i Miljenko Kolobarić, predsjednik Hvidre Osijek 91. On pak nije htio razgovarati o odnosima s Đakićem, uputio nas je na Varaždinca. No sukobe ni on ne niječe.

– Kolobarić je tada bio i predsjednik Zbora gardijskih brigada, podržao je vukovarski prosvjed, baš kao i Hvidra Osijek 91 te osječko-baranjska Hvidra. Glavni odbor Hvidre Hrvatska prvo je također iskazao podršku tom prosvjedu, da bi Đakić i Josip Periša, kao predsjednik Glavnog odbora, javno izjavili da Hvidra ne podržava prosvjed. Tada smo se Đakić i ja sukobili i završio sam na Sudu časti koji mi je izrekao upozorenje. Đakić me potom svojevoljno, sa svojim predsjednikom Suda časti, isključio iz udruge, bez prava žalbe i prigovora. Tražio sam zapisnik sa sjednice na kojoj je odlučeno da me se izbaci, i odgovor čekam već šest mjeseci. Kad je Kolobarić, pak, istupio da podržava Penavin prosvjed, kao predsjednik Zbora gardijskih brigada, Đakić je tada rekao da Hvidra Osijek 91 nije u sustavu Hvidre Hrvatska i prestao je izdavati nove iskaznice za naše članove. Dvije godine već tražimo da Glavni odbor i Sabor Hvidre, a ne Đakić odlučuju o statusu naše podružnice. Nikakvog odgovora nema niti će stići dok je Đakić predsjednik – kaže Varaždinac, koji je bio na vukovarskom prosvjedu lani, “zajedno s 1000 branitelja i njihovih obitelji iz ove županije”, piše, uz ostalo, Večernji.

Facebook Komentari